четвер, 19 березня 2020 07:55

На курс долара впливає паніка

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  17 березня в столичному обміннику на Чоколівському бульварі долари продавали по 29 гривень, скуповували по 28
17 березня в столичному обміннику на Чоколівському бульварі долари продавали по 29 гривень, скуповували по 28

Долар в Україні почав стрімко дорожчати. На 17 березня Національний банк встановив офіційний курс на рівні 26,52 грн. Обмінники в середньому продавали цього дня валюту по 28,77 грн, скуповували — по 27,95. Курс долара зростає через паніку, пояснили в Нацбанку. Також виник дефіцит валюти в касах банків. Через закриття кордонів і припинення авіасполучення готівку доставляють в Україну із затримками.

Щоб задовольнити попит і стримати курс, НБУ почав активно продавати на міжбанку валюту. Зокрема, в понеділок реалізував $238 млн. Наприкінці лютого долари в Україні можна було придбати по 24,52 грн.

— За минулу п'ятницю українці забрали з банків майже чотири мільярди гривень. Частину грошей витратили на продуктові запаси. Решту обміняли на долари. Спекулянти у свою чергу намагаються заробити на нестабільному курсі, — говорить економіст 54-річний Олександр Охріменко.

— На вихідних Федеральна резервна система США знизила облікову ставку до нуля. Тобто долари знецінюються, їх стає багато. Для України це має негативні наслідки, оскільки ми — експортно-орієнтована країна. Ціни на нафту падають, російський рубль та євро стрімко знецінюються. У такій ситуації гривня не може лишатися стабільною. Не здивуюсь, якщо незабаром побачимо офіційний курс 27 гривень за долар. Поки що ж Національний банк стримує подорожчання долара. Виходить на міжбанк із продажем валюти. Якби не робив цього, то офіційний курс уже був би 30 гривень за долар.

Однозначно українські експортери втратять через закриття кордонів з іншими країнами. Зменшаться перекази від українських заробіт­чан. Якась частина підприємств за кордоном закриється. Щоправда, не всі трудові мігранти й зараз можуть повернутися додому. Декому взагалі не заплатили, вони не можуть купити квитки. Тож цьогоріч отримаємо менші грошові надходження від заробітчан, порівняно з минулими роками. За січень–лютий виробництво Китаю впало на 13,5 відсотка — до рівня, який востаннє фіксували 30 років тому. Це катастрофічна ситуація. Вона матиме вплив і на українську економіку. Якщо наприкінці року побачимо зростання ВВП на рівні 0,5 відсотка — це буде добре. Ймовірно, що за результатами 2020-го в Україні промисловість впаде, реальні зарплати скоротяться, товари й послуги подорожчають. Однак сьогоднішній ажіотаж у магазинах позитивно впливає на торгівлю. Вчетверо збільшилася виручка в аптеках. У першому кварталі 2020-го побачимо зростання роздрібної торгівлі на 16–20 відсотків.

— Зараз збіглися кілька чинників впливу на курс валют. По-перше, ризики глобальної економічної кризи через пандемію коронавірусу. По-друге, невизначеність усередині країни, пов'язана з карантином. Також вплинули довгострокові негативні очікування бізнесу та зміна уряду, — каже економіст Ярослав Жаліло, 46 років.

— Що буде далі, спрогнозувати важко. Ризики зберігаються, навіть можуть посилюватися. Можуть додатися наслідки, пов'язані з фактичним падінням обсягів експорту, закриттям контрактів за кордоном та ускладненням логістики з перевезення продукції як всередині країни, так і на кордоні. Ситуація може погіршитися в банківському секторі, бюджетній сфері. Частина бізнесів зазнають збитків, декому доведеться призупинити роботу. Щоправда, може бути й протилежний вплив. Попит на імпортні товари зменшується, призупиняються туристичні, політичні й ділові поїздки за кордон. Попит на валюту буде менший. Це трохи пригальмує знецінення гривні. Однак чинники поганих очікувань поки що переважають. Курс гривні просідатиме, але не катастрофічно. В обмінниках неприродно велика різниця між купівлею й продажем валюти. Можливо, так роблять через небажання продавати долари.

Зараз ви читаєте новину «На курс долара впливає паніка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі