неділя, 13 травня 2007 16:40

На дитячих атракціонах заробляють 4 тисячі гривень за вихідні

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  На гірці в столичному Куренівському парку діти є з ранку і допізна у вихідні
На гірці в столичному Куренівському парку діти є з ранку і допізна у вихідні

У суботу на надувному батуті в столичному Куренівського парку багато дітей. Ірина Наконечна, 27 років, із сином Євгеном, 3 роки, тут утретє за місяць. "Силою тягне за руку, доводиться заводити на пригалку", — каже мама.

За 5 хв. на гірці треба заплатити 5 грн, за 15 хв. — 10 грн. Євген щоразу грається по півгодини. Із ним на червоно-жовтому надувному батуті ще троє дівчаток. Кілька дітей чекають своєї черги неподалік.

— Уперше ми вилізли на гірку минулої осені в парку біля КПІ (Політехнічний інститут. — "ГПУ"), — розповідає Ірина. — Там є гірка-"котик". Коли діти скачуть, кіт розмахує хвостом. Малеча верещить від захвату. На КПІ дорожче — 15 гривень за 15 хвилин. Тому ми ходимо сюди.

Перед тим як вилізти на батут, діти роззуваються. Іграшки, прикраси та мобільні телефони залишають у батьків. Власник атракціону, 30-річний Сергій, збирає з батьків гроші. На таких розвагах у Куренівському парку заробляє вже три роки.

— Весною попит на гірки та інші дитячі атракціони зріс на 75 відсотків, — каже 30-річний Володимир Савченко, директор компанії "Аква Спорт Сервіс", яка виготовляє надувні батути. — Продаємо 3–4 гірки за тиждень.

Зсередини гірки — гумова камера, в яку накачують повітря. Зовні вона вкрита гладкою акриловою тканиною. Порвати таку неможливо. Акрилом обтягують і пінопластову драбинку. Борти гірки високі, щоб дитина не перескочила. Один батут коштує 12,6–96 тис. грн. Виробники запевняють, що витрати окуповуються за два-три місяці.

Гірка-"котик" розмахує хвостом. Малеча верещить від захвату

— Замовлення на гірки є з усієї країни, — розказує директор компанії "Тент плюс" Ігор Калиновський, 26 років. — За місяць робимо 8–10. На одну іде 3–10 днів. Тепер модні батути незвичної форми. Хоча найчастіше замовляють у вигляді тварин.

Гірка 5х5 м та 4 м заввишки коштує 10 тис. грн. Спуск може бути простим або хвилястим. Гіркам надають форми драконів, китів, восьминогів, пароплава. Іноді ставлять посередині надувну пальму. Атракціони продають із компресорами. Працюють вони від електрики.

Про встановлення гірки Сергій домовився з дирекцією Куренівського парку. Скільки платить за дозвіл, підприємець не каже.

Столичні парки Партизанської слави та Центральний на атракціонах заробляють самі, тому конкурентів не пускають. Про розцінки розповіли в Гідропарку.

— Дозвіл коштує від 2,5 до 3 тисяч гривень на місяць, — каже 58-річний Микола Чалий, заступник директора Гідропарку. — Треба прийти до нас із заявою. Ми її розглянемо за день. Оформимо договір про співпрацю. Дозвіл видаємо на 3 місяці. Якщо підприємець хоче працювати довше, договір треба погоджувати на рівні міськдержадміністрації.

У вихідні на батуті в Куренівському парку можна заробити 150–200 грн за годину. За словами власника атракціону, діти тут із самого ранку і допізна. У будні найбільше зранку та ввечері. Недавно Сергій купив і 4 дитячих електромобілі. Бере по 5 грн за 5 хв. катання. Заодно продає солодку вату — по 3 грн за моток. У вихідні Сергієві допомагає приятель. Слідкує за машинками і торгує солодкою ватою.

Дитячі електромобілі "Пег-Перего" з Італії в "Аква Спорт Сервісі" коштують 900 грн. Найдорожча модель — 5 тис. грн. В одному може поміститися 2–3 маленьких пасажири. Машинка їздить зі швидкістю до 8 км/год. У комплекті — акумулятор та зарядний пристрій. Заряду вистачає на 2 год. Акумулятори заряджаються 40 хвилин. Дитячий триколісний мотоцикл можна купити за 250 грн. У Куренівському парку одна машинка дає 50 грн доходу за годину.

За суботу-неділю Сергій заробляє на гірці 2,5 тис. грн. На прокаті електромобілів — ще 1–1,5 тис.

Доки Сергій збирає гроші за нових дітей, на гірці двоє хлопчаків ухопили два клапті солодкої вати і дременули з парку.

Зараз ви читаєте новину «На дитячих атракціонах заробляють 4 тисячі гривень за вихідні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі