середа, 28 березня 2007 16:42

На дешевих туфлях лопнула підошва

Чоловічі туфлі у "Квадраті" біля столичної Шулявки коштували 130 грн. "Це розпродаж, а початкова ціна — 320 гривень", — запевняла продавщиця. Та зносилися вони за один сезон — тріснула підошва. Замінити її у взуттєвій майстерні на Інтернаціональній площі в Києві обіцяли за 50 грн. Але туфлі вже мали непрезентабельний вигляд і віддавати за їх ремонт півсотні було б задорого.

Нові туфлі зі складу універмагу "Україна" обійшлися у 320 грн. За два сезони довелося двічі поставити набійки на каблук — по 25 грн за пару. Скоро їх треба буде підбити — підошва стирається.

— Підметки ставлю за 35 гривень, — розказує 40-річний майстер  ремонту взуття Костянтин Котенко. Він працює біля метро Лук"янівка в Києві й лагодить взуття вже 10 років. — Набійки й підметки на жіноче взуття коштуватимуть 50–60 гривень. Відклеєний верх приклею до підошви за десятку.

Киянка Галина Срібноока, 42 роки, на набійки до чобітків за півроку витратила близько 70 грн.

Чобітки ремонтувала вже чотири рази

— Чобітки ремонтувала вже разів чотири, — розповідає жінка. — Взуття купила півроку тому на базарі Петрівка. Віддала 345 гривень. Міняла набійки в будинку побуту на Інтернаціональній площі. Чоловік каже, що чоботар поганий. Колеги порадили іншого майстра.

Минулої осені 32-річний киянин Олександр Гірук купив зі знижкою чоботи в столичному магазині "Карло Пазоліні" за 520 грн.

— Носив їх часто, — каже чоловік. — За цей час поміняв три пари набійок. Це коштувало гривень 60–70. Але зараз майстри чомусь відмовляються лагодити чоловіче взуття.

Майстерні не беруть чоловічі туфлі, коли змінюється сезон, пояснює Костянтин Котенко. Шевцям невигідно їх лагодити, бо на жіночому взутті заробляють на 20 грн більше. Міняти блискавки теж не хочуть — на таку роботу витрачають 2 год. За цей час можна поставити сім пар набійок.

— Будь-яке взуття дешевше ремонтувати далі від центру — на Троєщині, Борщагівці, Теремках, — пояснює Костянтин. — А от на Харківському послуги шевців дорожчі. Вважається, що там живуть заможніші люди.

Набійки на взутті за 130 і за 320 грн міняють з однаковою частотою, каже майстер. Але на дорогому взутті міцніша підошва, шкіра та й пошито краще. Тому дорогі туфлі, як правило, "живуть" довше.

Які гарантії дають майстри

На набійки та підметки київські майстри дають тиждень гарантії. На нові підошви та каблуки — місяць. Деякі чоботарі видають квитанції. Хоча приватники, як правило, працюють на довірі.
Взуттєві магазини "Інтертоп" і "Взуттєва шафа" мають своїх шевців. Вони використовують якісні матеріали, добре й безкоштовно ремонтують взуття на гарантії.
Магазини дають покупцеві такі гарантії:
— 40–45 днів на взуття зі шкіряною підошвою;
— 45–55 днів на взуття з підошвою зі шкіри та гумовою накладкою;
— 70–80 днів на взуття з підошвою з поліуретану, пористої гуми, термопластичного еластомера.

Зараз ви читаєте новину «На дешевих туфлях лопнула підошва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі