середа, 04 квітня 2007 17:01

На дачах улаштовують озерця

Невелику штучну водойму подружжя Петренків зі столичного Академмістечка влаштувало торік на своїй дачі біля Миронівки Київської області.

— Наша ділянка — на пагорбі, — розповідає Людмила Петренко, 51 рік. — До ставка далеко. Ото й мріялося про маленьке озерце. Ідею ми запозичили з польського журналу "Моє мешканє". Там радили використати стару ванну — вкопати в землю, наповнити водою, посадити у ній латаття, очерет. Залізні борти ванни можна замаскувати камінням і квітами. Старезна чавунна ванна залишилась у нас після ремонту квартири. На дачі збирали в неї дощову воду для поливання городини.

За день чоловік Назар Петренко разом із сином вкопали чавунну посудину посеред садка. Злив у ванні закрили гумовою пробкою і залили її епоксидною смолою. Дно засипали піском. Додали трохи річкового мулу. Привезли його з річки Росави, яка протікає Миронівкою. Водяні рослини для маленької водойми Людмила купила в садовому центрі у Києві. За кущ латаття заплатила 98 грн. За водяний гіацинт — ще 12 грн. Після посадки ванну наповнили водою. Береги виклали невеликими білими валунами з мармуру. Два кілограми обійшлись у 120 грн. Ще два великі камені для міні-озера син привіз із річки. На зиму воду вичерпали, щоб ванна не тріснула.

Зливати на зиму не треба

Пластиковий басейн обійдеться дорожче. Посудина німецької фірми "Гардена" 1,8 м завдовжки та 1,25 м завширшки в магазині "Садівник" біля столичної станції метро Лісова коштує 650 грн. Його неважко встановити власноруч. Пластикова ємність легша за стару ванну, не протікає й не іржавіє. Зливати на зиму не треба. "Гардена" робить басейни з чорного пластику. Озерце в такій посудині здаватиметься глибшим.

Водойми великої площі облаштовують з допомогою суцільного листа товстої полімерної плівки для водойм та геотекстилю — особливої тканини, яка захищає дно від розривів та коріння рослин. Її продають великими суцільними полотнищами. Невелике — 3х4 м завтовшки 0,8 мм — можна купити за 658 грн. Плівка 12х8 м удвічі товща, а коштує 5760 грн. Її стелять так, щоб краї на півметра виступали на берег.

29-річна львів"янка Аліна Дернова удвох із чоловіком-дизайнером облаштували озерце площею 4 кв. м на своїй дачі біля міста Жовква Львівської області.

— Спочатку викопали заглиблення для озера, — розповідає Аліна. — Дно вистелили геотекстилем. Купили його по 10 гривень за квадратний метр. Поверх нього наклеїли плівку для водойми. За 5 літрів клею віддали 240 гривень. На чотири "квадрати" водойми пішло по 10 квадратних метрів гідроізоляційної плівки і геотекстилю — на 500 грн. 5 кілограмів декоративного каміння придбали на складі за 200 гривень — удвічі дешевше, ніж у магазинах для садівників. Усе обійшлося нам трохи більше, ніж у тисячу гривень. Майстри зі спеціалізованих фірм ландшафтного дизайну за роботу беруть щонайменше 100 гривень за квадратний метр штучної водойми.

На літо господарі хочуть випустити у маленьку водойму своїх акваріумних рибок.

Коропів кої продають по 10 тисяч гривень

Великі штучні водойми біля дому або дачі заселяють декоративними коропами кої. Вони мають великі плавці, білий тулуб у чорних, червоних та рудих плямах. Його добре видно з берега. До України кої завозять з Японії. Риби швидко звикають до людей, їх можна годувати з рук. Найменші, 25–30 см завдовжки з плямами одного кольору — червоного або чорного — у столичному аквацентрі "Коїпарк" продають по 1 тис. грн. Двоколірні рибини — по 2,5 тис. грн. Коропи кої завдовжки понад 50 см коштують 10 тис. грн.
На пташиному ринку ціни нижчі. Однак там продають рибу, відбраковану на риборозплідниках Угорщини, Польщі та Ізраїлю, запевняють продавці "Коїпарку".

Зараз ви читаєте новину «На дачах улаштовують озерця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі