пʼятниця, 08 листопада 2019 07:45

На Черкащині, Полтавщині, Харківщині найбільше платять за паї

Автор: Мирослава Бондаренко
 

В Україні фермери та агропідприємства орендують 16,9 млн га паїв. У середньому власники земельних ділянок отримують по 1613,4 грн/га, за даними Держ­геокадастру. Найбільше платять у Черкаській — 3524,7 грн, Полтавській — 2970,1 грн та Харківській — 2494,7 грн — областях. Найменше — у Запорізькій — 878 грн, Херсонській — 926,9 грн, Закарпатській — 930,6 грн.

— Пай біля села Лелюхівка отримала від матері. Здаю в оренду тому ж фермеру, що й вона. Цього року отримала 8600 гривень за ділянку понад 2 гектари. У сусідньому селі фермер дає трохи більше, — каже 47-річна Марина Бридун із селища Нові Санжари на Полтавщині.

— За якою схемою нараховують орендну плату, не знаю. Ніколи не цікавилася, на збори пайовиків мене не запрошували. Що вирощують на моїй землі, теж не знаю. Фермер може віддати гроші раніше, якщо дуже треба. Наприк­лад, на лікування. У рахунок орендної плати привезе піску, обробить город. Ми раніше брали за пай частину грошима, другу — зерном. Годували птицю. Зараз не тримаємо, то зерно стало непотрібне.

— Із гектара землі можна отримати чистого прибутку 20 тисяч. Хто не жадний, за оренду дає трохи більше за сусідів. Якщо у селі один фермер, то платить однакову суму. Там, де працюють кілька господарств, щороку переглядають виплати. Таким чином переманюють до себе людей. Хтось на 200 гривень більше запропонує, хтось — на тисячу, — розповідає фермер із Полтавщини 29-річний Вадим Слизько. — Ми платимо грошима, за потреби допомагаємо пайовикам технікою. Цей рік за гектар даємо по 5 тисяч гривень. Наступного орендна плата зросте на тисячу. Місцеве господарство в нашій сільраді пропонує по 4 тисячі за гектар. Фермери, які мають до 100 гектарів землі, — по 4500–5000. Останні роки люди йдуть до тих, хто просто платить більше. Не звертають увагу, що є місцеві фермери, які беруть участь у розвитку села, ремонтують дороги.

— Понад тисячу гектарів обробляємо в нашому селі, решта — у сусідньому Винограді. Останні три роки за оренду паїв виплачуємо 10 відсотків вартості землі. У Винограді плата 12768 гривень, у Рубаному Мосту –14790. Якщо брати натуральною платою, виходить 2 тонни зерна, — говорить 67-річний Олександр Пухир, голова фермерського господарства "Престиж-Агро-Люкс" із Рубаного Мосту Лисянського району на Черкащині.

— Торік видавали пайовикам по 500 кілограмів ячменю та пшениці, решту — кукурудза. Нині ячмінь не сіяли, то дали людям по тонні пшениці й кукурудзи. Пайовикам у Винограді виділили по два мішки цукру, 10 літрів олії. Безкоштовно оремо 40 соток землі. Якщо людині ця послуга не потрібна, даємо 420 гривень. Плануємо наступного року цю суму збільшити вдвічі. У Винограді маємо конкурента. У мене все офіційно, плачу податки. А він дає офіційно 50 відсотків орендної плати, решту — лівими грошима. Недавно в селі був скандал. Люди кажуть, конкурент щороку збільшує суму. Цьогоріч давав по 15 тисяч гривень за гектар. Я попросив показати договори оренди. Виявляється, у людей їх немає.

Наше господарство виділяє кошти на розвиток обох сіл. У Винограді допомагаємо школі, лікарні. Було таке, що рік платив медикам зар­плату. У Рубаному Мосту живуть 318 осіб. Село вмирало. Ми навели лад із дорогами. Завезли щебінь, відсів. Допоміг провести газ. Виділив півмільйона гривень на дитсадок. Відремонтували занедбане приміщення без даху. Будую церкву. Вже пішло до мільйона гривень. За кожну новонаро­джену дитину виплачую батькам по 5 тисяч гривень. Торік у Рубаному Мосту народилися 11 дітей. У село повертається життя.

Продати землю готові 10 відсотків власників

— В Україні розмір орендної плати землі у середньому щороку зростає на 10 відсотків, — говорить 39-річна Ольга Ходаківська з Інституту аграрної економіки.

Фактично люди отримують не менше 100–110 євро за гектар — 2700–3000 гривень. У Черкаській, Полтавській, Харківській та Хмельницькій областях платять від 4500 гривень. Найдешевше орендувати паї можна у Запорізькій і Херсонській областях. Регіони належать до зони ризикованого землеробства.

Загалом у нас оренда приватної землі вдвічі вища, ніж у країнах Євросоюзу. Наприклад, у Словаччині платять 50 євро — 1300 гривень. У Латвії — 57 євро, Литві — 99, Чехії — 104 євро. В Україні висока конкуренція на ринку землі, це впливає на розмір орендної плати. Також власники паїв не хочуть укладати довгострокові договори. Доводиться стимулювати вищою ціною. Наприклад, на Черкащині з кожним переукладанням договору вартість оренди паїв зростає. Більше платять і фермери, й агрохолдинги.

Інститут аграрної економіки проводив опитування серед селян. Якщо дозволять продавати землю, то готові це зробити 10,4 відсотка. 43 проценти й надалі планують здавати свої паї в оренду. Від 7 до 14 відсотків хотіли б самостійно займатися фермерством. Близько 2 відсотків змінили б цільове призначення земельної ділянки. Наприклад, для житлового чи іншого будівництва.

Люди переважно готові продавати паї по 2000–2500 доларів за гектар — 49–62 тисячі гривень. Близько третини власників чекають ціну на рівні 6000 доларів. Це понад 148 тисяч гривень. Вартість землі сільськогосподарського призначення в Україні не буде надто високою. Не коштуватиме дорожче, ніж у сусідніх європейських країнах. У Болгарії вона коливається від 1500 до 2000 євро за гектар — 41–55 тисяч гривень. У Польщі пропонують 8000–10000 євро — 219–275 тисяч гривень. Ціна залежить від якості ґрунтів, родючості, розташування ділянки. Землі придатні для вирощування виноградників чи зрошувальні угіддя дорожчі.

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині, Полтавщині, Харківщині найбільше платять за паї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі