понеділок, 27 серпня 2007 14:06

На Черкащині бракує столярів і будівельників

Жителька райцентру Чорнобай Черкаської обл. Ніна Лукашенко, 19 років, влаштувалася менеджером з видачі кредитів. Навчається на третьому курсі економічного факультету Європейського університету. Студентку без досвіду роботи місцеве відділення "ПриватБанку" взяло до штату за рекомендацією ректора вузу.

— Я оформляю кредити на побутові покупки, — каже Ніна. — Спершу було складно розібратися, бо кредитних пропозицій дуже багато. За кожною треба нараховувати різні відсотки. Тому остаточна вартість кредиту в кожному випадку різна.

Попервах дівчина встигала оформити невелику кількість угод, тому отримувала 700 грн на місяць. За рік Нінина зарплата зросла до 1300 грн. Роботою вона задоволена. Однак після закінчення вузу хотіла б перейти на вищеоплачувану роботу. На Черкащині економісти отримують і 2,5 тис. грн.

Студентку без досвіду роботи банк узяв до штату за рекомендацією ректора

— Робота економістів — найбільш оплачувана в області, хоча попит на них поступово знижується, — каже менеджер із персоналу черкаської кадрової агенції "Аксіома успіху" Альона Король, 28 років. — Тепер у нас найбільше робітничих вакансій. Потрібні столяри, меблярі, будівельники, інженери опалювальних систем і вентиляції. У них зарплата — від 1000 до 2500 гривень.

Мулярів, слюсарів і електрогазозварювальників шукає і Чорнобаївський районний центр зайнятості.

— Просто немає в районі незайнятих людей із відповідною освітою — залишилися самі пенсіонери, — запевняє начальник відділу центру зайнятості Любов Шмиг, 43 роки. — Колишні школярі йдуть навчатися на економістів чи юристів. Бути столяром чи слюсарем — не престижно. Але саме цих працівників сьогодні бракує найбільше.

Ярослав Хандюк, 22 роки, із села Скородистик Чорнобаївського району влаштувався стропальником на місцевий м"ясокомбінат. Професію хлопець здобув на курсах у сусідньому райцентрі Золотоноша. На період навчання його забезпечили гуртожитком, платили стипендію.

— Усі безробітні, яких ми направляємо на курси, навчаються безкоштовно, — розповідає головний спеціаліст Чорнобаївського районного центру зайнятості Неля Пащенко, 32 роки. — За них платить обласний центр зайнятості. Вищої освіти ми не даємо. Зате можна отримати професію, за яку на приватних курсах довелося б викласти чималу суму. Наприклад, навчаємо операторів комп"ютерного набору, перукарів чи барменів. Більшість наших випускників швидко знаходять роботу.

Одразу після повернення з курсів Ярослав Хандюк влаштувався на м"ясокомбінат. Працює там третій місяць. Отримує 1000 грн. Однак на інших м"ясопереробних підприємствах  області стропальників беруть і на 1,5 тис. грн. Вакансії можна знайти в черкаській газеті оголошень "Авізо". Багато вакансій менеджерів з видачі кредитів. Їх зараз набирають кілька банків. Випускників вузів без досвіду беруть на 750 грн. Досвідченим бухгалтерам, економістам платять до 2,5 тис. грн.



Ким можна влаштуватися в Черкаській області


 посада  зарплата, грн
 керівник підприємства  1500–5000
 юрист  1000–4000
 регіональний менеджер, торговий представник  1000–4000
 головний інженер  1000–3000
 економіст, бухгалтер  1000–2500
 касир  700–1000
 офіціант  600–1000
 двірник  450–800
 охоронець  350–1000
 прибиральниця  150–700


дані: обласний центр зайнятості
Зараз ви читаєте новину «На Черкащині бракує столярів і будівельників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі