Жителька Рівного Ірина Тарасова, 31 рік, на Великдень пече "Царський кулич". Торік знайшла цей рецепт у бабусиному зошиті. На складники пішло понад 70 грн.
— Даю 30 яєць, — пояснює Ірина. — Півтора літра вершків, 200 грамів родзинок і 2 пачки масла. Ще додаю борошно, горіхи і вино для аромату. На вимішування й випікання пішла ціла доба. Такої смачної паски я зроду не їла.
На звичайне здобне тісто для випікання 3–4 великодніх хлібів на 2 кг господиням доведеться витратити не менш ніж 20 грн. Можна приготувати й сирну паску. Для неї треба 1 кг сиру, вершки, яйця, цукор, цукати і родзинки. На це потрібно 30–35 грн.
На крашанки Ірина купує два десятки домашніх яєць за 10 грн. Варить їх у цибулевому лушпинні. Часто беруть і спеціальну плівку. Загортають у неї яйце і на кілька секунд опускають в окріп. Набір плівки коштує до 2 грн. За 50–70 коп. можна купити і наклейки для яєць. Синтетичні барвники коштують 5–6 грн.
Найбільше доведеться витратити на м"ясо та овочі — свіжі огірки та помідори, підрахувала 75-річна киянка Ольга Онуфрійчук. На Великдень господиня запікає в духовці буженину. В супермаркеті "Фуршет" біля метро Либідська купила 2 кг свинячого стегна по 30 грн. Поклала до морозилки.
— Півкіла відділила на голубці, а решту нашпигую часником і запечу в фользі, — пояснює жінка. — За кілька днів до свят ціни підскочать, тому скуповуюся заздалегідь.
Ольга Онофрійчук купить по кілограму огірків і помідорів — на 31 грн. За дві великі перчини на салат — 13 грн. Упаковка 0,5 кг майонезу, крабові палички та консервована кукурудза обійшлися у 8,3 грн. Холодець жінка варить лише з полудня. На Володимирському ринку купила тушку за 28 грн, за свинячі ратиці віддала п"ятірку. Задля свята можна потрусити гаманцем, каже. Для онуків спече пироги з квасолею та маком. На начинку пішло 6,5 грн, на двокілограмову упаковку борошна — 4 грн. Овочі в Ольги Яківни з власної дачі. Інакше довелося б витратити на них щонайменше 15 грн. До великоднього столу пенсіонерка купить і дві пляшки "Кагору" на 36 грн. Прийдуть подружки, треба чимось почастувати. Усього Ольга Онуфрійчук витратила 239 гривень — більш як половину пенсії.
Кияни частіш за все купують паски в магазинах. Найбільша цього року коштуватиме 25 гривень, обіцяє Тетяна Саріна зі столичного хлібокомбінату N11. Їх почнуть пекти наступного понеділка. Великодній кекс на півкілограма коштуватиме менш ніж 7 грн, 300-грамовий — 4,5 грн. Маленькі паски на 200 г продаватимуть по 2,75–3 грн. Такі купують на гробки.
місто | Великі, грн | Дрібні, грн |
Вінниця | 5 | 2,80 |
Донецьк | 4,50 | 3 |
Івано-Франківськ | 6 | 3,40 |
Київ | 6,5 | 3,10 |
Кіровоград | 4 | 3 |
Луцьк | 5,5 | 3 |
Львів | 7 | 3,70 |
Полтава | 4,8 | 3,20 |
Рівне | 4 | 3 |
Суми | 5 | 3 |
Тернопіль | 3,70 | 3,40 |
Ужгород | 5,5 | 3,30 |
Черкаси | 5 | 3 |
Чернівці | 4,3 | 3 |
Писанкарства вчать безплатно
У музеї українського народного декоративного мистецтва на столичній вул. Січневого Повстання, 21, писанкарі влаштовують безкоштовні курси. Навчитися розписувати яйця можна за 3–4 уроки. Писачки — палички з лійкою, якою накладають віск — можна купити у відділі канцтоварів столичного ЦУМу за 15 грн. Набір акрилових фарб — за 15–20 грн.
Крашанки зі страусових яєць подають за 100 гривень
Київські ресторани теж печуть паски. В них додають екзотичні інгредієнти. Замість родзинок — ананаси або цукати. Звичайний цукор замінюють тростинним. Замість курячих яєць використовують перепелині. Кондитерська "Нувель"на Хрещатику пропонує паску за 40–80 грн. У ресторані "Небель" на Великій Васильківській можна замовити крашанки з перепелиних чи страусових яєць за 70–100 грн.
Коментарі