четвер, 29 березня 2007 18:24

М"ясо купують за тиждень до Великодня

Жителька Рівного Ірина Тарасова, 31 рік, на Великдень пече "Царський кулич". Торік знайшла цей рецепт у бабусиному зошиті. На складники пішло понад 70 грн.

— Даю 30 яєць, — пояснює Ірина. — Півтора літра вершків, 200 грамів родзинок і 2 пачки масла. Ще додаю борошно, горіхи і вино для аромату. На вимішування й випікання пішла ціла доба. Такої смачної паски я зроду не їла.

На звичайне здобне тісто для випікання 3–4 великодніх хлібів на 2 кг господиням доведеться витратити не менш ніж 20 грн. Можна приготувати й сирну паску. Для неї треба 1 кг сиру, вершки, яйця, цукор, цукати і родзинки. На це потрібно 30–35 грн.

На крашанки Ірина купує два десятки домашніх яєць за 10 грн. Варить їх у цибулевому лушпинні. Часто беруть і спеціальну плівку. Загортають у неї яйце і на кілька секунд опускають в окріп. Набір плівки коштує до 2 грн. За 50–70 коп. можна купити і наклейки для яєць. Синтетичні барвники коштують 5–6 грн.

Найбільше доведеться витратити на м"ясо та овочі — свіжі огірки та помідори, підрахувала 75-річна киянка Ольга Онуфрійчук. На Великдень господиня запікає в духовці буженину. В супермаркеті "Фуршет" біля метро Либідська купила 2 кг свинячого стегна по 30 грн. Поклала до морозилки.

— Півкіла відділила на голубці, а решту нашпигую часником і запечу в фользі, — пояснює жінка. — За кілька днів до свят ціни підскочать, тому скуповуюся заздалегідь.

Ольга Онофрійчук купить по кілограму огірків і помідорів — на 31 грн. За дві великі перчини на салат — 13 грн. Упаковка 0,5 кг майонезу, крабові палички та консервована кукурудза обійшлися у 8,3 грн. Холодець жінка варить лише з полудня. На Володимирському ринку купила тушку за 28 грн, за свинячі ратиці віддала п"ятірку. Задля свята можна потрусити гаманцем, каже. Для онуків спече пироги з квасолею та маком. На начинку пішло 6,5 грн, на двокілограмову упаковку борошна — 4 грн. Овочі в Ольги Яківни з власної дачі. Інакше довелося б витратити на них щонайменше 15 грн. До великоднього столу пенсіонерка купить і дві пляшки "Кагору" на 36 грн. Прийдуть подружки, треба чимось почастувати. Усього Ольга Онуфрійчук витратила 239 гривень — більш як половину пенсії.

Кияни частіш за все купують паски в магазинах. Найбільша цього року коштуватиме 25 гривень, обіцяє Тетяна Саріна зі столичного хлібокомбінату N11. Їх почнуть пекти наступного понеділка. Великодній кекс на півкілограма коштуватиме менш ніж 7 грн, 300-грамовий — 4,5 грн. Маленькі паски на 200 г продаватимуть по 2,75–3 грн. Такі купують на гробки.


Скільки коштує десяток курячих яєць


 місто Великі, грн  Дрібні, грн 
 Вінниця  5  2,80
 Донецьк  4,50  3
 Івано-Франківськ  6  3,40
 Київ  6,5  3,10
 Кіровоград  4  3
 Луцьк  5,5  3
 Львів  7  3,70
 Полтава  4,8  3,20
 Рівне  4  3
 Суми  5  3
 Тернопіль  3,70  3,40
 Ужгород  5,5  3,30
 Черкаси  5  3
 Чернівці  4,3  3


Писанкарства вчать безплатно

У музеї українського народного декоративного мистецтва на столичній вул. Січневого Повстання, 21, писанкарі влаштовують безкоштовні курси. Навчитися розписувати яйця можна за 3–4 уроки. Писачки — палички з лійкою, якою накладають віск — можна купити у відділі канцтоварів столичного ЦУМу за 15 грн. Набір акрилових фарб — за 15–20 грн.

Крашанки зі страусових яєць подають за 100 гривень

Київські ресторани теж печуть паски. В них додають екзотичні інгредієнти. Замість родзинок — ананаси або цукати. Звичайний цукор замінюють тростинним. Замість курячих яєць використовують перепелині. Кондитерська "Нувель"на Хрещатику пропонує паску за 40–80 грн. У ресторані "Небель" на Великій Васильківській можна замовити крашанки з перепелиних чи страусових яєць за 70–100 грн.

Зараз ви читаєте новину «М"ясо купують за тиждень до Великодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі