— У мене хвора донька, яка потребує постійного догляду. Тому влаштуватися на роботу я не могла. Якось мила вікно, витирала скло газетою. Побачила оголошення, що продають грибні блоки. Мала тоді вільні 150 гривень. Подзвонила продавцю і замовила 12 штук, — каже 41-річна Альбіна Гребенюк із міста Бахмут на Донеччині. Вирощує гливи в підвалі багатоповерхівки.
— Про гриби не знала нічого. Продавець дав детальну інструкцію. Навчив, що робити. Вирощую гриби на соломі, закуповую її у фермерів. Перший урожай глив з'явився за тиждень. Коли зайшла до підвалу й відчула запах грибів, то зрозуміла — це моє. Можна також вирощувати гливи на газетах, кавовій гущі, але потрібно знайти постачальників цієї сировини. Ферму назвала на честь доньки — "Сашкин ліс". Грибний бізнес не затратний у плані грошей. Можна вкласти 5 тисяч гривень, а за 21 день заробиш удвічі більше. Головне — любити те, чим займаєшся. У мене гриби пахнуть, як у лісі. Нічого не додаю, не мочу шапочки. Коли їх смажиш, вони не водянисті.
Альбіна Гребенюк виграла грант на розвиток ферми від Червоного Хреста. Отримала 26 тис. грн. На них найняла працівницю.
— Вирощування грибів — вдалий бізнес, бо режим можна підлаштувати під себе. Якщо потрібно кудись поїхати, вимикаю світло, роблю протяг, знижую температуру — і гриби сплять. Приїжджаю, вмикаю все, бужу їх музикою. Колись дід виписував журнал "Наука и жизнь". Там знайшла статтю, що у Польщі вирощували помідори під рок-н-рол. А я вирішила під Бетховена. Це збільшує врожайність приблизно на третину.
Кілограм гливи коштує в середньому $1 — зараз це понад 28 грн.
— Під час карантину бізнес трохи занепав. Люди більше купували м'ясо. На осінь продажі відновилися. Вже маю замовлення на новорічні свята. Також багато беруть грибів під час посту, — додає Альбіна.
— Пік відкриття грибних ферм в Україні припадав на 2018 рік. Із часом закрилася кожна третя. Такий бізнес потребує постійної ручної роботи, — говорить фахівець із банківського кредитування 38-річний Володимир Порохняк.
— Основна проблема була з ринком збуту. Час від часу вартість грибів падала втричі. Наприклад, у Києві зараз переважно залишилися великі ферми. Вони вирощують шампіньйони, бо дорожчі. Особливо популярні з коричневими шапочками, їх беруть ресторани. Один клієнт почав вирощувати гливи у погребі, зараз має середню ферму.
На відкриття грибної ферми потрібно приблизно 10 тис. грн. Бізнес має окупитися за півроку.
— Найкраще починати працювати наприкінці осені — на початку зими. На новорічні свята продукція гарно продається.
Коментарі