середа, 21 січня 2009 18:10

Микола Петренко зекономив на гарячій воді 1,5 тисячі гривень

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  На даху ресторану готелю ”Росава” в Черкасах Микола Петренко поставив десять сонячних батарей. У морозні дні вони нагрівають одну тонну води на добу. Улітку — до чотирьох тонн
На даху ресторану готелю ”Росава” в Черкасах Микола Петренко поставив десять сонячних батарей. У морозні дні вони нагрівають одну тонну води на добу. Улітку — до чотирьох тонн

На шиферному даху свого будинку на вул. Фрунзе у Черкасах 61-річний Микола Петренко встановив сонячну батарею. Гарячу воду використовує у ванній та на кухні.

— Купив її у Китаї, два роки тому був там у відрядженні, — пояснює. — Там є цілі поля сонячних батарей. На них нагрівають воду для міст. Батареї стоять і на багатоповерхівках, і на халупах.

Зсередини скляна трубка оброблена речовиною, яка вбирає сонячні промені на 99,9%. У середині кожної колби стержень зі сплаву міді й латуні. Він віддає тепло воді в баку, що змонтований над колбами. Геліоколектор збирає тепло за будь-якої погоди. О пів на десяту ранку 16 січня в Черкасах хмарно, падає сніг. Проте вода нагрілася до +44°С.  Холодна вода надходить на батарею з водогону. Там нагрівається і потрапляє на кухню, до двох ванн та душових.

— Учора погода була краща, то вода грілася до 70 градусів. Якщо температура на виході занизька, автоматика вмикає електронагрівач, — продовжує чоловік. — Потім надходить у водогін.

Багато черкащан встановлюють у квартирах електричні водонагрівачі. Бо з кінцем опалювального сезону гарячу воду відключають. Якісний прилад коштує від тисячі гривень. За електроенергію доводиться додатково платити 20—40 грн.

У домі Петренка мешкають п"ять осіб. 2007-го за гарячу воду щомісяця сплачували комунальникам 100 грн. Водонагрівач-геліоколектор господареві обійшовся майже в 2 тис.

— Торік ми зекономили на гарячій воді півтори тисячі гривень. Сонячна батарея менш як за два роки окупилася, — говорить чоловік.

Микола Іванович працює директором підприємства "Черкаситурист" та готелю"Росава". Із Китаю привіз геліоколектори і для готельного ресторану. Двома рядами встановив їх на пласкому даху:

— Ми закупили стільки приладів, аби щодоби отримувати дві тонни гарячої води. Зимою отримуємо тонну.

Вода надходить у баки на технічному поверсі. Зовні обмотані теплоізолятором.

— Закупив за власний кошт, дав 62 тисячі гривень, бо керівництво не вірило в ефективність. Та як побачило результат, дали премію в кілька окладів, — усміхається Петренко. — Узимку воду інколи догріваємо електронагрівачами. Інститут військово-морського флоту допоміг нам розжитися електрокотлами з підводних човнів. Затрати електроенергії у них удвічі менші, ніж у звичайних.

Вісім котлів змонтували в підвалі готелю.

Колби міцні, витримували град завбільшки з перепелине яйце, запевняє чоловік. Узимку геліоколектор може працювати при -50°С. Китайці обіцяють, що їхні прилади прослужать 25 років.

Сонячні батареї з Німеччини коштують од 6 тис. грн. Трубчасті площею 2,2 кв. м на 3 тис. дорожчі. Гарантія на них вісім років.

Інженер фірми "Касасолар" Ігор Бондарчук, 38 років, радить ставити лише німецькі прилади:

— Вони найякісніші, тому й дорожчі. Польські обійдуться приблизно у стільки само. Деякі запчастини поляки беруть у німців, а деякі — в китайців.

Де продають геліоколектори

"Аванте", Київ, вул. Щусєва, 18/14, (044) 495 21 83

"Добоні", Закарпатська обл., с. Підвиноградів, просп. Незалежності, 10, (050) 372 44 00

"Енергетика і клімат", Київ, пров. Радищева, 8(044) 332 18 07

"Інтелцентр", Київська обл., с. Нові Петрівці, (067) 841 56 71

"Касасолар", Львівська обл., Миколаїв, вул. Мазепи, 21а, (03241) 4 11 81

"Соларпол" Київ, вул. Ірпінська, 76, (044) 361 09 69

"Соларпол-Рівне", Рівне, вул. Данила Галицького, 19, (067) 362 45 95

Зараз ви читаєте новину «Микола Петренко зекономив на гарячій воді 1,5 тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі