понеділок, 10 вересня 2007 14:28

Микола Овчаренко розводить голубів

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  На ярмарок у столичний еколого-натуралістичний центр Микола Овчаренко привіз спортивних голубів. Покупцям радить брати їх парами
На ярмарок у столичний еколого-натуралістичний центр Микола Овчаренко привіз спортивних голубів. Покупцям радить брати їх парами

Житель Луганська Микола Овчаренко, 67 років, вирощує голубів. Минулого тижня привозив їх до Києва, на ярмарок в еколого-натуралістичному центрі на вул. Вишгородській.

Клітки з птахами розставили уздовж доріжок. Овчаренко привіз дві — з білими голубами. Разом із 12 іншими голубівниками з Луганська їхали потягом. Сусіди виставили павичів, миколаївських високолітних, донецьких червоно-рябих і чорно-рябих голубів.

— Тут у мене спортивні поштові голуби, — показує птахів відвідувачам. — Оці п"ятимісячні. Цьому два роки.

Покупцеві, який бере пару, чоловік радить деякий час потримати птахів у вольєрі.

— Бо можуть полетіти до попереднього хазяїна, — застерігає. — Намастіть кожному одне крило шампунем або рідким милом. Тоді точно не втечуть. Колись помиєте — і він знову зможе літати. Треба, щоб спершу в поштових завелося потомство. Тоді вони звикнуть до нової домівки. Тому всім раджу купувати голуба й голубку.

Овчаренко живе у приватному будинку. У дворі — вольєри на 400 голубів. Зробив їх із дротяної сітки, вкрив шифером. Деякі не замкнені.

— Це для спортивних поштових і луганської породи, їх можна пускати, щоб політали, — пояснює голубівник. — Декоративні голуби сидять у мене взаперті. Боюся випускати, бо яструбів багато. Раніше мисливець, щоб отримати ліцензію, мав відстріляти кількох. Тепер ніхто не вимагає.

Щомісяця закуповую пшениці на 600 гривень

Голубами Микола Овчаренко захопився змалку. Сусід тримав голубник. Він і навчив доглядати за птахами. Годує їх Овчаренко на світанку. Дає зерно й мінеральну суміш. Готує її з піску, білої й рудої глини, активованого вугілля, сушеної ромашки. Узимку додає моркву, капусту й цибулю.

— Одному птаху треба до 200 грамів зерна на день, — зазначає голубівник. — Щомісяця закуповую пшениці на 600 гривень. Буває, допомагають. От приміром, на день міста і День незалежності в Луганську робили свято на центральній площі. Мене запросили випустити голубів. Грошей міська адміністрація не платила. Зате привезли зерна на зиму.

Двічі-тричі на місяць птахів замовляють на весілля.

— Тепер модно так — розписавшись, молодята випускають пару білих голубів, — пояснює чоловік. — Сам виймаю їх із клітки і віддаю молодим у руки. Інакше повтікають. За пару беру 100 гривень. Голуби, звісно, вертаються додому.

Двічі на рік Овчаренко робить голубам щеплення. Вакцину безплатно дають у ветлікарні. Ще робить уколи проти сальмонельозу, грипу й віспи. Флакон на 200 доз коштує 6 грн.

— На зиму ловлю у вольєр кілька синиць, — веде далі голубівник. — Вони там цілу зиму зимують. Усі виживають. А в природі ж більшість гине.

— А про пташине молоко чули? Усі думають, це вигадка. А воно і справді існує, — розказує чоловік. — Виділяється й накопичується у волах голубів, коли пара по черзі висиджує яйця. Ним годують голуб"ят. За три дні вилупки виростають удвічі. Потім птахи годують їх сумішшю зерна й молока. Доросліші вже клюють зерно.

На ярмарку Овчаренко продав 7 голубів по 50 грн за кожного. Ще їздить з птахами до Харкова, Одеси, Донецька.

— На гарного голуба завжди знайдеться покупець, — вважає голубівник.

Зараз ви читаєте новину «Микола Овчаренко розводить голубів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі