вівторок, 03 липня 2007 18:44

Мешканці багатоповерхівки самі розпоряджаються квартплатою

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Голова об’єднання співвласників будинку на столичній вулиці Воровського Ганна Щербак показує підвал, який мешканці розчистили самотужки. Проіржавілі труби замінили пластиковими. Восени тут встановлять новий бойлер і лічильники тепла. Половину підвалу здаю
Голова об’єднання співвласників будинку на столичній вулиці Воровського Ганна Щербак показує підвал, який мешканці розчистили самотужки. Проіржавілі труби замінили пластиковими. Восени тут встановлять новий бойлер і лічильники тепла. Половину підвалу здаю

Від послуг недбалих жеківців можна відмовитися. Для цього мешканці багатоквартирного будинку створюють об"єднання співвласників (ОСББ) — кондомініум. Тоді вони зможуть укласти договори з приватною компанією чи обслуговувати будинок самостійно. Витрати на утримання будинку зменшуються, а з ними і квартплата.

Кияни, які мешкають у будинку по вул. Воровського, 10, об"єдналися в кондомініум "Берізка" 2001 року.

— Наш будинок дореволюційний. Востаннє його ремонтували 1978-го, — каже голова об"єднання Ганна Щербак, 60 років. — Квартплату ми платили, але ЖЕК відтоді навіть іржавого цвяха не забив. Узимку з теплоцентралі в під"їзд фугувала пара, а в підвалі вода стояла по кісточки. Фундамент рано чи пізно поплив би! Якось у дворі, не спитавши нас, спиляли старе дерево. Тоді ми й вирішили об"єднатися.

У Шевченківській райдержадміністрації не хотіли реєструвати об"єднання. Чиновники влаштували поквартирний обхід, агітували не створювати ОСББ. Незважаючи на це, за чотири місяці кондомініум зареєстрували.

З новим бойлером за опалення платитимемо у 2,5 разу менше

— На зібранні мешканці вирішили не підвищувати квартплату, — каже Ганна Іванівна. — Переглянули її лише восени минулого року. Тоді скрізь по місту подорожчало опалення й гаряча вода. Зараз платимо 86 копійок за квадратний метр.

Однак у підвал будинку жильців не пускали. Двері закували ланцюгом. Судова тяганина з райдержадміністрацією за підвал тривала три роки. У березні 2006-го ОСББ "Берізка" перемогла — підвал передали кондомініуму. Мешканці самотужки вичистили підземелля. Вивезли чотири самоскиди багнюки.

— Підвал ми тепер здаємо в оренду приватній фірмі, — продовжує голова кондомініуму. — Вони облаштовують там офіс. Поки що роблять ремонт. Щомісяця переказують нам на рахунок 1,5 тисячі гривень. З осені орендарі платитимуть по 6 тисяч. Договір ми уклали на три роки. А з 18 помешкань як квартплату об"єднання отримує близько тисячі.

За газ, воду, опалення й електрику мешканці квартир сплачують водоканалові, "Київгазу" й "Київенерго" — кожен за своїми лічильниками.

— Водоканал повинен ставити усім загальний будинковий водомір, — показує підвал Ганна Щербак. — Ми таки добилися свого. У нас уже стоїть данський лічильник. Тепер будинок витрачає 200 кубометрів води, а раніше на нас списували 800 кубів.

Ще мешканці з"ясували, що іноземні фонди виділили Києву гроші на встановлення лічильників опалення. А в будинку на Воровського такого немає. Члени кондомініуму пікетували райдержадміністрацію. І цього року їм встановлять лічильник тепла ще й новий бойлер. Із держбюджету на це дають 300 тис. грн.

— Ми порахували, що за опалення й гарячу воду відтоді платитимемо у 2,5 разу менше, — каже Ганна Щербак.

У підвалі члени кондомініуму замінили іржаві труби на пластикові. У під"їзді зробили ремонт, поклали нові кахлі на підлогу. Збираються поставити металеві вхідні двері.

Беруть квартплату 19 копійок за квадратний метр

У райцентрах Баштанка та Нова Одеса Миколаївської області 112 будинків зареєстровані як ОСББ. Це 90% від усіх місцевих багатоповерхівок. Кондомініуми діють там з кінця 1990-х.
— У нас ЖЕКів узагалі немає, — каже 39-річний Юрій Шутяк, міський голова Нової Одеси. — Будинки невеликі — по два-три поверхи. Квартплата в нас, як і на початку 90-х — 19 копійок за квадратний метр. Поточний ремонт мешканці роблять за власний кошт. Заборгованості ні в кого нема.
На капітальний ремонт 70–90% грошей виділяють із міських бюджетів. Зараз у Баштанці та Новій Одесі за кошти міста роблять нові шиферні дахи.

Зараз ви читаєте новину «Мешканці багатоповерхівки самі розпоряджаються квартплатою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі