четвер, 18 грудня 2008 17:23

Марія Цапенко влаштувала вдома дитсадок

Пенсіонерка Оксана Хоменко з райцентру Володарка Київської області в листопаді заробила понад 3 тис. грн.

— Я весь вік пропрацювала вчителькою математики та фізики в школі, — розповідає 75-річна Оксана Хоменко. Вона має диплом Одеського університету.

— Як на пенсію вийшла, саджала квіти, розводила курей і кролів. Та все одно за роботою нудила. Якось сусідка попросила підтягнути онуку з математики. Віддячила яблуками та городиною. Хоч я й не вимагала.

23-річна онука Марія, студентка Києво-Могилянської академії, запропонувала пенсіонерці писати контрольні роботи, курсові та дипломні. Дала оголошення на студентських інтернет-сайтах. Онука домовляється із замовниками. Бабусі привозить завдання.

— Найбільше замовлень із вищої математики, — розповідає жінка. — Але там такі складні завдання, що попервах боялася не подужати. Довелося знову сідати за підручники.

За контрольну Оксана Хоменко бере 100 грн. За курсову роботу — 200–400 грн. За дипломну — від 1 тис. грн. У листопаді заробила понад 3 тис. грн, поділилася грошима з онукою.

Жителька міста Умань Черкаської області Марія Цапенко, 69 років, улаштувала вдома дитсадок. До того працювала на оптико-механічному заводі.

— Мусила ходити на роботу, бо на 754 гривні пенсії не проживеш, — пояснює Цапенко. — А ще ж на ліки треба. У мене дочка — інвалід.

— Якось забігла до мене племінниця Світлана: "Бабцю, ми з чоловіком у гості йдемо. Посидьте з моїм малим вечір. Ми вам десятку заплатимо". Я й безплатно сиділа б. Рідня все-таки.

Після того племінниця радила родичку подругам.

— Я в роддомі лежала, а потім у поліклініці набрала їй повно клієнтури, — сміється Світлана.

До хати Марії Цапенко щодня приводять три-чотири дитини.

— Дитсадки в місті є, але ж там холодно, бо не палять, — каже Марія. — Батьки на вихідні або по командировках їздять, то ввечері погуляти хочуть. А в мене в хаті чистенько. Я малюків і на горщик посаджу, і погодую. Буває, діти в мене й ночують.

За вечір Марія бере по 10 грн. Якщо дитину залишають на ніч — 30 грн. Харчування для дітей батьки мають принести самі. За добу пенсіонерка заробляє до 80 грн.

Микола Павлів, 62-річний сусід Марії, варить самогон.

— Для себе я вже 15 років жену, — зізнається. — А тепер магазинна горілка подорожчала до 15 гривень. Я й смекнув, що можна бізнес робити.

Використовує старий самогонний апарат — дві виварки, змійовик і кілька відер. Сировину купує на базарі. Пачка дріжджів вагою 1 кг коштує 8 грн. Мішок цукру — 170 грн, з одного виходить 50 л самогону міцністю 42 градуси.

— Літр казенки коштує 30 гривень, а моя — по 18–20 гривень, — каже пенсіонер. — Виходить, на кожному мішку цукру наварюю 600–900 гривень.

Раніше Павлів гнав самогон один раз на тиждень. Нині — що три дні. Бо є попит, пояснює.  Дешевий самогон замовляють на весілля, дні народження, хрестини.

Брагу Микола Павлів квасить у пластикових каністрах. Заплатив по 90 грн за кожну. Тримає їх у гаражі.

— Буде літо, то я лікери робитиму. — хвалиться Павлів. — Рецепт простий: засипаєш на дно трилітрової банки ягід, зверху самогон — і настояти кілька днів. Цукор додавати за смаком.

Зараз ви читаєте новину «Марія Цапенко влаштувала вдома дитсадок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі