четвер, 20 лютого 2020 00:20

"Людей обурюють заяви, що продукти та послуги дешевшають"

У січні в Україні подорожчали овочі й комунальні послуги, за даними Держстату. Подешевшали одяг, взуття, ліки, пальне.

— Купівельна спроможність від початку року зросла. Перша причина — більшою стала реальна зар­плата громадян. По-друге, рівень інфляції значно знизився. Ціни дійсно зростають повільніше. Але це тимчасове явище, — говорить економіст Борис Кушнірук, 54 роки.

У січні інфляція знизилася до 3,2 відсотка. Чому це відбулося?

— Завдяки зміцненню гривні імпортні товари подешевшали. Водночас виникли проблеми в українських аграріїв. Ціни на зовнішніх ринках упали. Їм довелося розпродувати продукцію на внутрішньому ринку за заниженими цінами. Це погано, бо може розпочатися падіння обсягів виробництва. Стане збитковим виробляти стільки продукції. Далі це спричинить нову хвилю подорожчання товарів і послуг.

Що треба змінювати?

— Статистика Держстату не зовсім об'єктивно відображає ситуацію в країні. Людей обурюють заяви, що продукти й послуги дешевшають. І вони праві певною мірою. У різних соціальних груп — різна структура споживання. Для одних товари стрімко дорожчають, для інших — ціни стоять на місці. Статистиці потрібно змінювати розрахунки. Крім середньої зарплати, необхідно розраховувати медіанний дохід. Наприклад, керівник компанії отримує зарплату 100 тисяч гривень. А дев'ять інших працівників мають по 9 тисяч. За теперішньою статистикою виходить, що середня зарплата на цій фірмі майже 20 тисяч.

Нацбанк очікує цьогоріч зростання економіки. Прогнози реальні?

— Це реально. Але існують ризики. Українська економіка переважно сировинна. Змінити цей статус за рік-два неможливо. Тому зараз зростання економіки залежить не від того, що робить уряд. А від того, що відбувається на зовнішніх сировинних ринках.

Зараз ви читаєте новину «"Людей обурюють заяви, що продукти та послуги дешевшають"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі