пʼятниця, 17 липня 2009 10:19

"Ліві" цигарки тютюнові фабрики збувають

Автор: фото: Олена ГОРДІЄВА
  У вересні 2008 року на юдейське свято Рош-ха-Шана до Умані Черкаської області приїхали понад 20 тисяч прочан-хасидів. Кожен другий вивозив до Ізраїлю 40–50 блоків цигарок
У вересні 2008 року на юдейське свято Рош-ха-Шана до Умані Черкаської області приїхали понад 20 тисяч прочан-хасидів. Кожен другий вивозив до Ізраїлю 40–50 блоків цигарок

Прочанин-хасид Пауель, 33 роки, двічі-тричі на рік приїздить в місто Умань Черкаської області. Щоб помолитися на могилі пророка Цадика Нахмана. Повертаючись в Ізраїль, закуповує в Україні горілку, цигарки та харчі.

— Маю знайомих ізраїльтян, які постійно курсують в Україну, — розповідає "ГПУ". — Хасидам легше завозити контрабанду, їх не оглядають. Найлегше пронести багато цигарок повз митників, якщо повиймати їх із пачок і порозпихувати в одяг.

Пауель на гуртових базах в Умані бере по 40 грн блок на 10 пачок. В Ізраїлі збуває його в еквіваленті за 320 грн.

Іноді митники міжнародного аеропорту Бен-Гуріон в столиці Ізраїлю влаштовують облави. У вересні 2008-го, під час масового повернення зі свята Рош-ха-Шана, у кожного другого хасида вилучали по 30–50 блоків цигарок. В Ізраїль дозволяють ввозити без мита два блоки. За день спецоперації склад аеропорту повністю завалили конфіскатом.

— Контрабанду до нас завозять під виглядом транзиту з Європи в Росію чи навпаки, — розповідає "ГПУ" 34-річний Віктор, житель передмістя Черкас. Він підприємець, має кіоски і продуктові крамниці у селах та райцентрах області.

У районі Одеської площі працює підпільна друкарня

— Частина товару осідає в нас. Нелегальним товаром приторговує кожна оптова база. Його збувають постійним і перевіреним клієнтам. Для "своїх" блок контрабанди коштує 20–25 гривень.

Віктор продає пачку із майже подвійною накруткою.

— Якщо купувати легально, то на пачці заробиш не більш як 50 копійок, — пояснює.

Підприємець клеїть акцизні марки на пачки контрабанди. Купує їх у Києві. У районі Одеської площі працює підпільна друкарня. Беруть по 2 грн за роздрукований листок завбільшки 21 на 30 см.

— На око помітно, що марка несправжня. Але сільські дядьки на те не зважають, — каже Віктор. — Інші лоточники скуповують справжні марки, які знімають із використаних пачок. Дають по 10 коп. Їх діти збирають.

Найвигідніші для оптовиків — українські цигарки. Більшість заводів випускають "ліву" продукцію. Собівартість пачки від 1 грн.

— Збувають через своїх оптовиків. По жодних документах товар не проходить, — говорить.

Митники теж продають контрабанду, по 2–2,5 грн за пачку.

— Вони щодня щось конфіскують. А куди потім дівають? Ні-ні, не знищують, як ото рапортують. Свої люди забирають. Але налагодити зв"язки з митарями непросто. Cлизькі вони, обережні. Зате якщо у тебе вийде — вважай, що золоту житу знайшов, — радить Віктор. — Бо там не "Примою" приторговують, а "Данхілом" або "Давідоффом".

2008 року в Україні вироблено 130 млрд цигарок. Офіційно експортують 10 млрд. За даними тютюнових компаній, українці щороку викурюють 85 млрд штук.

— Решту, понад 30 мільярдів, переправляють контрабандою в Європу, — розповідає Костянтин Красовський, 36 років, з Інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров"я. — У нас акцизи нижчі. Тому й контрабанди багато. На міжнародній конференції з боротьби з тютюнопалінням, яку проводили в Женеві, Україну визнали третім у світі постачальником контрабандних цигарок. Перше місце посів Китай. На другому — Парагвай.

"Човники", які переправляють товар у Польщу, на кожній пачці заробляють — 2–5 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Ліві" цигарки тютюнові фабрики збувають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі