Ексклюзиви
четвер, 27 січня 2011 10:17

Літр бензину в Україні коштуватиме одне євро

 

Від початку зими бензин подорожчав у середньому на 50 коп. Із лютого ціна А-95 сягне 9 грн/л, підрахували у консалтинговій агенції "А-95".

— Із січня в Україні зріс акцизний збір на нафтопродукти, — пояснює 34-річний Сергій Куюн, керівник "А-95". — 2010-го за тонну бензину сплачували в державну казну 132 євро. Тепер акциз становить 182 євро. До 90 євро за тонну зріс акциз на дизпальне. Поки що автозаправки спродують торішні запаси пального. Щойно завезуть новопридбане, одразу збільшать ціни.

Упродовж року вартість збільшуватиметься, додає Сергій Куюн.

— По-перше, світові ціни зростають. По-друге, Мінпаливенерго вимагає ввести податок на імпортне пальне. Україна використовує переважно імпортний бензин. Проте значна частина потрапляє за схемами безмитного ввезення. Ці канали — наче дірявий водогін. Замість поремонтувати труби, жеки підвищують тарифи за послуги. Так само урядовці йдуть найпростішим шляхом — збільшують податки для легальних постачальників. У збільшенні податку на пальне зацікавлені групи "Приват", "ТНК". Це дозволить з більшою вигодою продавати продукцію власних нафтопереробних заводів.

Після запровадження податку літр бензину подорожчає ще на 1,1–1,2 грн. Дизпальне — на 80 коп. У перерахунку, 1 л бензину коштуватиме 1 євро, кажуть в "А-95". Дешевше пальне — у Росії та Білорусі.

— Там продають за внутрішніми цінами. Українцям збувають бензин та дизпальне за світовими цінами. В Європі пальне ще дорожче. Там ціни обумовлені високими акцизами. Кошти пускають на відновлення екології.

Зараз ви читаєте новину «Літр бензину в Україні коштуватиме одне євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути