понеділок, 16 квітня 2007 16:52

Літні кияни переселяються за місто

Колишня киянка Валентина Савелюк, 50 років, перебралася в село Мала Снітинка біля Фастова на Київщині. Сільську хату на 25 сотках п"ять років тому купила за $2,25 тис.

— Після трьох складних операцій я довго нездужала, — пояснює Валентина. — Ото й вирішила перебратися на село зі своєї Троєщини.

Рік жінка працювала на трьох роботах, зібрала $3 тис. Глиняну хату 50-х років, обкладену цеглою, 6 м завширшки і 12 м завдовжки син Євген заходився ремонтувати, щоб було в ній жити незгірше, як у місті. Викопали у дворі криницю за $400, стільки ж витратили на водонасосну станцію. Тепер у хаті є туалет. Водяне опалення із газовим котлом "ПроТерм" обійшлося в $1000. Ще $350 віддали за польську сантехніку. Колишню літню кухню переробили на лазню з душовою кабіною. Постійно є гаряча вода. Водонагрівач "Гореньє" купили за $300. Газ провели за $1 тис. На металопластикові вікна з двокамерними склопакетами витратили $1,5 тис. Донька Роксана купила мікрохвильовку, газову плиту і пральну машину "Гореньє". Вигрібну яму для каналізації облаштували самотужки. Син поставив телефон з київським номером СДМА і підключив до Інтернету комп"ютер. Усього витратили більше $5,5 тис., підраховує Валентина Савелюк. Планують жерстяний дах замінити металочерепицею. На це треба $1,5 тис.

Продала стареньку хату за 19 тисяч доларів. Хоча чотири роки тому мріяла виручити за неї 3 тисячі

— На роботу не ходжу, оформлюю пенсію, — розповідає колишня киянка. — Адвокат пояснила, що все одно мені нарахують мінімальну. У Києві отримувала на двох роботах 200 доларів. За місяць ці гроші щезають, як вода між пальцями, — на проїзд, на харч і бозна на що. Ото й вирішила не рипатись, перебралася в село на постійне проживання. Узимку син щомісяця давав по 300 грн, щоб було з чого платити за газ, електрику і хліба купити. Зате харчі свої. Собі вистачає, ще й дітей годую. Городини вони не купляють. Восени налущила горіхів, вторгувала за них 60 доларів.

Колишня колега Олена, 26 років, теж поласилася на сільське життя. За $2 тис. купила хатку через дорогу від Валентини. За рік недобудований будинок поряд придбали за $10 тис. її батьки. Тепер у Снітинці живе багато літніх киян. Перебудовують і ремонтують старі сільські хати.

За три роки ціни зросли в кілька разів. Тепер дачні ділянки неподалік виставляють на продаж по $6 тис., каже Валентина. Хоча 2003-го знайомі купили там 6 соток за $600.

— Мою хату оцінили б у 25 тисяч доларів, — переконана жінка. — Сусідка з нашого кутка Ніна Притуляк недавно продала стареньку батьківську хату переселенцям з Миколаївщини за 19 тисяч доларів. Хоча чотири роки тому мріяла виручити за неї 3 тисячі. Гроші пустила на ремонт своєї хати, газ, воду, каналізацію, щоб усе як у місті було. І машину синові купили.

Зараз ви читаєте новину «Літні кияни переселяються за місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі