вівторок, 09 серпня 2011 05:30

Кум повернув борг після виклику до суду

— Рік тому прибіг до мене ввечері кум. Просив позичити 10 тисяч гривень. Казав, що бере на ремонт машини. Продасть і через місяць борг верне, — розповідає 38-річний Іван, житель столичного житломасиву Нивки.

Я саме батькову хату продав. Кум свою машину рік не може продати. Добре, що додумався взяти розписку. Передчував, добром не закінчиться. Кум гроші не віддавав. Дійшло до сварки.

У маршрутці Іван прочитав рекламу юридичної фірми, яка спеціалізується на поверненні боргів. Подзвонив.

— Мене одразу спитали, чи є розписка. Якби не було, грошей не вернули б. Свідки позички — це не доказ для суду.

У компанії "Столичний юрист" сказали написати куму листа. Надіслати рекомендованим листом з описом вмісту — письмовою вимогою повернення боргу. Сказали також писати заяву в міліцію.

— Так ми почали формувати доказову базу для судового позову,— розповідає 28-річний Олександр Войтехов, директор юридичної компанії "Столичний юрист". — Іванові пощастило, що в нього була розписка. Хай на клаптику паперу, але без неї законним шляхом повернути борг неможливо.

Найчастіше не повертають завдатки за нерухомість, — продовжує. — Кілька разів зверталися ошукані із церкви Сандея Аделаджі. Вони на хвилі релігійного піднесення беруться спільно відкривати бізнес. Як тільки хтось позичить гроші, зразу з ними пропадає. Документів між ними нема. Тому ми не змогли допомогти.

Кум віддав гроші, щойно отримав виклик до суду. Так буває у половині випадків, каже юрист. Найбільша сума, яку повертала компанія Олександра Войтехова — $25 тис. Процес повернення може тривати місяць. За послуги фірма бере 5% суми повернутого боргу.

— Позичальники часто вдаються до вивертів. Один заявив у суді, що підпис на розписці не його. Графологічну експертизу відклали на півроку через завантаженість експерта. Щоб затягнути справу, позичальники кажуть у суді, що гроші брали не собі, а для свого підприємства, дружини. Тож борги мають повертати вони. Розписку краще складати в нотаріальній конторі. Тоді не треба доводити, що вона справжня.

— Якось із судовим рішенням прийшли за місцем прописки боржника. А він там не живе. Родичі в хату не пускають. Ми покликали дільничного інспектора, депутата міської ради і вибили двері. Майно описали. На другий день знайшовся наш боржник, приніс гроші. Інакше ми продали б майно родичів.

Якщо розписки немає, можна вдатися до хитрощів. З боржником не сваритися, а позичити побутову техніку. Чи попросити мобільний для термінового дзвінка. І не віддавати, допоки не поверне борг.

Як написати розписку

Розписку пишуть обов'язково, якщо сума позики понад 170 грн. Роблять один екземпляр. Її зберігає той, хто дає в борг. У ній зазначають таке:

— повне ім'я позичальника

— дату та місце його народження

— адресу прописки і фактичного місця проживання

— номер, дату та місце видачі паспорта

— ідентифікаційний номер

— прописом суму та валюту позички

— опис застави, якщо її беруть

— строки і місце повернення боргу, частинами чи всієї суми одразу

— дії на випадок смерті боржника

— підпис позичальника.

Під час повернення боргу розписку віддають боржникові й пишуть розписку, що той нічого не винен.

 

Зараз ви читаєте новину «Кум повернув борг після виклику до суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі