четвер, 26 березня 2020 00:25

Криза триватиме не менше року

Внаслідок економічної кризи, що може початися через поширення коронавірусу, роботу в світі втратять 25 млн людей. Такі цифри дає Міжнародна організація праці. В Україні, за попередніми підрахунками, без роботи можуть залишитися 170–500 тисяч.

— Маємо високий рівень "тіньової" зайнятості. Криза, яка насувається, тим і унікальна, що вперше під удар попаде цей сектор економіки. Раніше люди, які втрачали роботу в легальному бізнесі, переходили в тіньовий. Нині через карантин останній постраждає найбільше, бо не має жодних механізмів підтримки. Побачимо масове скорочення серед самозайнятих, малого бізнесу, працівників торгівлі, ресторанів і готелів. Можемо втратити до мільйона робочих місць, — говорить економіст Олексій Кущ, 43 роки. — Водночас зростатиме потреба у працівниках соціальної сфери, медицині. Розвиватиметься фармацевтика, виготовлення специфічного обладнання, засобів захисту. Але це не компенсує загальні втрати. Замість­­ 10 втрачених робочих місць з'явиться одне. Криза триватиме не менше року. У гіршому випадку може розтягнутися на три.

20–30 відсотків українських заробіт­чан повернуться додому. Вони втратять роботу через сповільнення економічних процесів. У Європі затухають нинішні драйвери економічного зростання. Йдеться про Польщу, Чехію, Румунію, Угорщину. Потреба у великій кількості робочих місць зникає. Якщо трудові мігранти повернуться в Україну і тут буде робота, це зіграє нам на руку. Якщо економічну політику країни не змінити, а сліпо слідувати рецептам Міжнародного валютного фонду, то крім соціальної напруги нічого не побачимо. З другого боку, збільшиться кількість людей, які за кордоном перебувають більше року. Зменшиться число тих, хто їде на три-чотири місяці.

Щоб допомогти бізнесу, державі пот­рібно скорочувати податки. І ­шук­ати, чим компенсувати ці надходження. Інакше постраждають місцеві бюджети й Пенсійний фонд. Відшкодувати втрати можна через акцизні товари, імпортні мита.

Держава має стати партнером бізнесу у виплаті зарплати, бо підприємства вимушено простоюють. Для цього слід створити спеціальний фонд. Виплачувати з нього третину зарплати людям, які через карантин не працюють.

Зараз ви читаєте новину «Криза триватиме не менше року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі