середа, 28 травня 2008 17:45

Кредити від ЄБРР — лише для "своїх"?

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Щорічні збори Ради керівників Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) пройшли в Києві 17–21 травня. На цю подію в нас довго чекали. Перші особи держави у своїх виступах неодноразово наголошували, що ЄБРР сьогодні — найбільший та найефективніший інвестор для України. На форумі було обрано нового президента ЄБРР: Томас Міров, держсекретар німецького міністерства фінансів, змінить на цьому посту Жана Лем"єра.

Та представникам українського малого й середнього бізнесу важливо усвідомлювати, що насправді цей форум має досить формальний характер, і факт проведення його в Києві та обрання нового керівника навряд чи змінить політику ЄБРР на вітчизняному фінансовому ринку. Задекларовані завдання банку сформульовані гарно й переконливо: сприяти економічному поступу країн, що розвиваються, шляхом підтримки малого та середнього бізнесу; розвивати необхідну для приватного сектора інфраструктуру; зміцнювати фінансові установи і правову систему. "Здорові банківські та інвестиційні принципи", "екологічний" та "стійкий розвиток" — це все також декларує ЄБРР. Але наївно було б сподіватися, що найбільша та найвпливовіша інституція Європи більше переймається здоров"ям української економіки, ніж європейської та американської.

Світова фінансова криза, що почалася із США і "підкосила" не один десяток світових банків, ставить нові завдання перед фінансовими інститутами, зокрема і ЄБРР. Доки країни Європейського союзу та США переживають економічний спад, ринки "країн, що розвиваються" зростають високими темпами. Такими ж темпами зростають прибутки ЄБРР: наприклад, позаторік вони збільшились на 60% і сягнули 2,4 млрд євро в порівнянні з 1.5 млрд євро 2005-го.

Тому ще одним, "неофіційним" завданням ЄБРР в Україні можна вважати використання потенціалу країн колишнього Союзу задля підтримки економіки Європи. Зокрема, Україна на світовому банківському ринку — щось на зразок Ельдорадо. Адже стараннями європейських експертів у нас прийняті закони, що не обмежують експансії іноземного капіталу. А де ж іще у світі на споживацьких кредитах можна зробити до 50% річних у євро, а ефективність вкладень на ринку нерухомості сягає 350%?

За офіційними даними, сьогодні у кредитному портфелі ЄБРР в Україні — 163 проекти із загальним обсягом фінансування 3,3 млрд євро. При цьому 71% спрямований на кредитування приватного, 29% — державного секторів економіки.

Щороку кожен українець платить Євробанку по 21 копійці

Цифра щодо приватного сектору має досить переконливий вигляд. Але насправді кредити для малого та середнього українського бізнесу за результатами 2007 року становлять приблизно 1% у кредитному портфелі ЄБРР. Куди йдуть інші гроші? Майже половина кредитів у приватному секторі — 47% — надані потужним корпораціям, переважно європейським, що працюють в агросекторі та на спекулятивному ринку нерухомості. Приблизно третину, 450 млн євро, отримали банки — як кредитну підтримку. Причому дешеві гроші були доступні банкам з іноземним капіталом. Вони, на думку експертів ЄБРР, більше відповідають екологічним євростандартам. Можна, звісно, жартувати із приводу екологічності пересічного районного відділення фінансової установи, яка зі зміною власника хіба що вивіску змінить. Але екологічна "фішка" чимдалі стає серйозним формальним приводом для відмови у кредитуванні вітчизняному позичальникові.

Наївно було б сподіватися, що акціонери ЄБРР, найбільші серед яких — США, Німеччина, Великобританія, Франція та Японія, насправді так вже переймаються проблемами українського довкілля. Вони вимагають від цього, хоч і створеного політиками, але все ж таки банку, жорсткого відстоювання інтересів своїх дочірніх структур.

Поза тим не варто забувати про те, що українська держава є донором ЄБРР і щорічно в рамках грантів виплачує Євробанку приблизно $9,8 млн. Це майже по 21 коп із кожного жителя країни. А банк вкладає ці гроші у фінансові установи з німецьким, американським та французьким капіталом. Схоже на те, що політика ЄБРР на українському фінансовому ринку спрямована передусім на підтримку дочірніх компаній європейських "грандів", а не вітчизняного малого та середнього бізнесу.

Ось кілька прикладів для роздумів.


Міжнародний іпотечний банк (CША, Швеція) — $20 млн.

Міжнародний іпотечний банк — спеціалізована фінансова установа, що займається іпотечним та споживчим кредитуванням в Україні. На 100% належить фінансовій холдинговій компанії — IMB Group Public Limited. Основними акціонерами IMB Group є Horizon Capital (США), Warburg Pincus (США) та East Capital (Швеція).

У грудні 2007 року ЄБРР надав кредит на суму $20 (13,6 млн євро) Міжнародному іпотечному банку. При цьому директор ЄБРР в Україні Камен Захарієв зазначив: "Ми впевнені: надане нами фінансування МІБ, який має сильне керівництво та значний досвід в іпотечному та споживчому кредитуванні, дозволить їм здобути лідируючу позицію в цій галузі".

А Тодд Еспозіто, фінансовий директор IMB Group та член Правління МІБ, додав: "Міжнародний іпотечний банк розширює свою присутність в Україні в 2007 та 2008 роках, та використовуватиме кошти для збільшення свого портфеля фінансових продуктів".

"Укрсиббанк" (стратегічний інвестор — BNP Paribas Group, Франція) — $50 млн.

Торік АКІБ "Укрсиббанк" підписав із Європейським Банком Реконструкції та Розвитку рамкову угоду про відкриття кредитної лінії на суму $50 млн. Гроші призначені для розвитку довгострокового кредитування підприємств середнього та малого бізнесу.

Із 2006 року 51% акцій банку належить одній із найбільших у світі банківських груп BNP Paribas, головний офіс якої розташований у Франції. До речі, група представлена у понад 80 країнах, посідає ключові позиції в багатьох із тих, що розвиваються.

Представники банку в офіційному повідомленні також зазначили, що збільшення обсягів фінансування підприємців дозволить їм збільшити власну ринкову долю в цьому сегменті кредитування.


IKEA (Швеція) — $100 млн.

Кредит, що видається 2008 року шведській компанії ІКЕА, призначений для фінансування придбання земельної ділянки та будівництва великих торговельних центрів МЕГА в Україні. Ймовірно, фінансування складатиметься з чотирьох кредитів для чотирьох торгових центрів у різних регіонах України. Отримувачем виступатиме товариство "ІКЕА Дніпро", дочірня компанія IKEA Group.

ІКЕА заявляла про наміри вийти на український ринок ще 2005 року, а перший торговельний центр могли б відкрити восени 2006 року. Проте через проблеми з виділенням земельних ділянок цей процес затягнувся.


First Lease Ltd. (тепер ALD Automotive, Франція) — $12 млн.

Компанія ALD Automotive — це філіал потужної французької фінансової групи Societe Generale. А кредитні кошти призначені для фінансування повного комплексу обслуговування операційного лізингу пасажирських та комерційних транспортних засобів для українських покупців.

Екперти ЄБРР зазначають, що ринок лізингу в Україні має величезний потенціал.


"Міттал Стіл Кривий Ріг" — $200 млн.

Серед проектів ЄБРР, затверджених станом на 1 січня 2008 року, є також кредит для компанії "Міттал Стіл" — для сприяння вдосконаленню технологій виробництва та підвищенню енергоефективності. 93% "Міттал Стіл Кривий Ріг" належить світовому лідеру металургійної промисловості міжнародній компанії "Міттал Стіл".

Експерти ЄБРР зазначають, що надання кредиту базується на попередньому досвіді співпраці Банку та компанії "Міттал Стіл" у країнах діяльності ЄБРР.

Із приводу надання кредитних коштів Адітья Міттал, президент компанії "Міттал Стіл", сказав: "Ми дуже раді, що ЄБРР підтримує інвестиційну програму у Кривому Розі. Протягом тривалого співробітництва з Банком ми навчилися цінувати не лише його фінансову участь, але й технічну експертизу, якою володіє ЄБРР".

Куди підуть прибутки ЄБРР за минулий рік

На київському форумі Європейського банку реконструкції та розвитку Рада керівників також ухвалила рішення про розподіл прибутків банку за 2007 рік — приблизно 1,1 млрд євро. Левова частка — 80% — піде в резерв ЄБРР. Резервний фонд банку створили рік тому. Туди відправили прибуток за 2006 рік — 2,4 млрд євро. Окрім того, цьогоріч керівники банку вирішили створити окремий резервний фонд, куди спрямували ще 10% прибутку за 2007 рік.
Також керівники ЄБРР вирішили частину коштів відправити на проекти технічної співпраці, зокрема 135 млн євро — на створення фонду "Укриття" (саркофаг для 4-го блоку Чорнобильської АЕС).
Кілька країн-акціонерів спробували виступити проти накопичування резервів у фондах ЄБРР. Зокрема, представник Мінфіну Росії Дмитро Панкін нагадав про необхідність спрямовувати кредитні кошти до регіонів, які гостро цього потребують. Проте нинішній глава Євробанку Жан Лем"єр відповів, що операції банку мають бути забезпечені його капіталом у співвідношенні 1:1 і навів такі цифри: сьогодні капітал банку становить 20 млрд євро, а резерви — приблизно 24 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Кредити від ЄБРР — лише для "своїх"?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі