четвер, 05 червня 2008 17:37

Кредити на навчання видають тільки в гривнях

  * денна форма навчання, освітньо-кваліфікаційний рівень ”спеціаліст”. Дані: Інтернет-сайти університетів
* денна форма навчання, освітньо-кваліфікаційний рівень ”спеціаліст”. Дані: Інтернет-сайти університетів

Цьогоріч більшість вищих навчальних закладів підвищили плату за навчання. Деякі — на половину. Спеціалісти кажуть, що це через інфляцію.

— На вартість навчання за контрактом впливають кілька чинників. Найважливіший — це інфляція, — пояснює Петро Куліков, 55 років, із Міністерства освіти. — Із квітня підняли зарплату викладачам, а до жовтня ще збільшать на третину. Також дорожчають комунальні послуги, електроенергія. Технічні вузи ж проводять лабораторні дослідження. На інших факультетах треба оновлювати технічну базу — нові комп"ютери купувати, наприклад.

Куліков каже, що освітні заклади встановлюють оплату "як совість дозволить". Але Державний комітет ціноутворення щороку перевіряє, чи не завищують вони цін. Відвертих зловживань не помітили.

На бюджетну форму навчання абітурієнт має набрати не менше 124 бали за результатами загального тестування. На контракт беруть із меншою кількістю балів.

Гроші на освіту можна позичити в банку. Одеситка Діана Косенко, 24 роки, торік закінчила Національний університет ім. І. І. Мечникова у своєму місті. Вчилася на програміста. На п"ятому курсі стаціонару їй довелося брати кредит.

— У мене двоє малих дітей, годує нас чоловік. Підрахували, що на навчання може не вистачити грошей. Вирішили звернутися за позикою, — розповідає Костенко. — Ми пішли до "Райффайзен банку Аваль". Але з"ясувалося, що потрібен поручитель. Я ж ніде не працюю — тому немає гарантії, що поверну гроші. Попросила маму, аби вона за мене поручилася.

У банк треба подати договір із університетом, копії паспортів та ідентифікаційних кодів позичальника та поручителя. У Діаниної матері попросили ще довідку про доходи за півроку. Банк видав кредит на навчання під 15% річних. Гроші перераховував на рахунок університету.

Нині банки видають позики на освіту під 20–30% річних терміном не більш як на 10 років.

— Одержати кредит можна й у 18 років, якщо людина має поручителів, — пояснює перший заступник голови "Правексбанку" Роман Валесюк, 28 років.

Студентові можуть видати кредит, якщо він вчиться заочно та працює.

— Банки рідко дають кредити на весь строк навчання, бо це ризиковано, — каже фінансовий директор аналітичної компанії "Простобанк консалтинг" Олександр Сєдих, 24 роки. — Частіше — на рік. Це може бути проблемою, якщо треба одразу оплатити весь термін. Але позичати на короткий строк вигідніше — не так багато переплачуєте.

Гроші на навчання видають тільки в гривнях.

Зараз ви читаєте новину «Кредити на навчання видають тільки в гривнях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі