пʼятниця, 05 жовтня 2007 16:29

Коштовне каміння перед продажем несуть на експертизу

Знайома 28-річної Марини Обшитош зі столичного житломасиву Троєщина умовляла продати їй золоті сережки з коштовним камінням. Пропонувала 150 грн.

Однак Марина вирішила спершу дізнатися справжню вартість коштовностей. Пішла в ломбард. Там за 1 г золотих прикрас пропонують 62 грн. Їх можна не продавати, а віддати в заставу.

— Сума оцінки залежить від терміну, на який позичаєте гроші: що він менший, то більшу суму отримаєте, — повідомили в ломбарді "Скарбниця", що на вул. Героїв Дніпра.

За золотий ланцюжок 585-ї проби вагою 5 г Марині запропонували 305 грн, за перстень на 10 г — 610 грн.

— Мої сережки з камінчиками оцінили в 185 гривень. Без права викупу за них дали б на дві гривні більше, — розповідає Обшитош. — Враховують тільки вагу золота. Камінці в персні та сережках не беруть до уваги. Зате експертизу металу роблять безплатно.

За кожен день користування грошима ломбард нараховує 1% від виданої суми. Коштовності дають під заставу на термін до двох місяців. Потім річ можна знову закласти. Банки теж купують золото, довідалася Марина. Пропонують 80–100 грн за грам.

Мати Ольги Заліської, 29 років, Марининої подруги, носила золото на оцінку в Державну пробірну службу Мінфіну, що на вул. Отто Шмідта в Києві.

— Хотіли дізнатися, скільки можна виручити за перстень і золоті зубні коронки, — говорить Ольга. — За оцінку коронок мама платила по 50 копійок за кожен грам — як за брухт. А за перстень — усього 3,60 гривні. Стільки ж беруть за оцінку золотого зливка. Акт із результатами видали за п"ять днів.

Банки скуповують золото по 80 гривень за грам

Оцінку коштовного каміння роблять лише в Державному гемологічному центрі на столичній вул. Дегтярівській. За послуги беруть від 9,6 грн.

— У ваших сережках — топази по п"ять каратів, — повідомив експерт. — У комісійному магазині можна продати по 20 доларів кожен.

За оцінку сказав заплатити 14,4 грн.

— Справа того варта, — вважає Марина. — Мені за сережки пропонували усього 150 гривень, аж виявилося, самі лише камені коштують 200. А тут ще ж три грами золота. Експерт і довідку письмову видає.

— Вартість експертної оцінки залежить від каменя, — зауважує директор гемологічного центру Володимир Індутний, 49 років. — Якщо треба виконати діагностику на приладах, це коштуватиме 40–50 гривень. За сертифікат експертної оцінки маєте заплатити ще 12. За 20 гривень дізнаєтеся, натуральний це камінь чи синтетичний. Найдорожче коштує оцінка діамантів: до 120 гривень за один карат. Маємо й фахівців, які визначать історичну і культурну цінність коштовностей.

За комплексну — фізико-хімічну та історичну — експертизу беруть до 2% вартості самого каменя. Володимир Індутний радить обов"язково принести дорогі коштовності перед продажем:

— Був випадок, жінка ладна була продати брошку зі смарагдом за 100 доларів. На своє щастя, перед продажем показала нам. Тут дізналася справжню ціну — 60 тисяч доларів.


Де в Києві роблять оцінку виробів


 Компанія "Кристалл"  вул. Сім"ї Сосніних, 11  оцінка каміння та металів
 Державний гемологічний центр  вул. Дегтярівська, 38–44  оцінка каміння
 Державна пробірна служба  вул. Отто Шмідта, 26  оцінка металів

Зараз ви читаєте новину «Коштовне каміння перед продажем несуть на експертизу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі