вівторок, 21 серпня 2007 18:48

Консервовані гриби продаватимуть узимку

Багатодітна сім"я Захарченків з села Погорілці Семенівського району на Чернігівщині заготовляє гриби і лісові ягоди.

— Улітку нас удома не застанеш. Із шостої ранку всі в лісі — я з чоловіком і семеро наших дітей, — каже мати Надія Захарченко, 39 років. — У червні заготовляли чорницю. Було, по 40 кілометрів за день накручували. Тепер лисички збираємо. Цього року їх мало, бо спека. А грибників у лісі — багато. Усяк за грибом ганяється.

По лисички Захарченки їздять щодня. Прокидаються о четвертій. Спершу порають худобу — корову, теличку, порося і курей. Потім діти сідають на велосипеди, а батьки на мотоцикл — і в ліс.

Гриби збирають до обіду. Здають заготівельникам. У Погорільцях три приймальні пункти. У липні лисички брали по 14 грн, тепер ціна впала до 8 грн. Заробітки родина витрачає переважно на харчі.

— Щодня на продукти в нас іде 60 гривень, бува й 150, — каже Надія. — Хліба на всіх беру чотири буханки. Дітей у школу скоро збиратимемо, то треба новий одяг, взуття, різне причандалля. На лісові заробітки поклеїли в хаті нові шпалери. Купили килим на підлогу, магнітофон і телевізор. Сина в армію забрали, то проводи робили.

За день здавали 600–800 кіло лисичок. Хазяїн із кожного кілограма виплачував гривню

Торік Захарченко і сама працювала закупівельницею: приймала лисички і чорниці. Удома відкрила приймальний пункт:

— Хазяїн з кожного кілограма грибів виплачував мені одну гривню. З ягід — 30 копійок. Щодня забирав від 600 до 800 кіло лисичок. Несли їх з шостої ранку до пізньої ночі.

На заготівельному пункті Надія заробила майже 12 тис. грн. Цього літа Захарченки здали грибів і ягід на 3 тис. грн. Частину зібраного з"їдають самі.

— Суп із лисичками варю, смажимо, — каже господиня. — Із чорниці вареники ліпили, варення варили і просто насушили на зиму.

У серпні Захарченки збирають білі гриби й маслюки — на консервацію. Серед зими в село приїздять машинами з Києва, пояснює Надія. Закуповують консервовані гриби. За цілі маленькі грибочки платять більше. Торік 1 л дрібних маслюків коштував 12 грн, а трилітрова банка різаних білих грибів — 25.

Зараз ви читаєте новину «Консервовані гриби продаватимуть узимку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі