четвер, 27 лютого 2020 00:50

Кілограм креветок коштує 500 гривень

Автор: SHOTAM.INFO
  Працівники креветкової ферми в селі Леляки Жмеринського району Вінницької області тричі на день перевіряють температуру води в басейнах. Вона має бути 30 градусів
Працівники креветкової ферми в селі Леляки Жмеринського району Вінницької області тричі на день перевіряють температуру води в басейнах. Вона має бути 30 градусів

— Креветкові ферми побачили в прибалтійських країнах. Ідея здалася цікавою. До того ж конкурентів в Україні немає, — розповідає 42-річний Василь Никифорович, менеджер ферми у селі Леляки Жмеринського району Вінницької області.

Вона почала працювати два роки тому. Знаходиться в приміщенні старої хутряної фабрики. У бізнес вклали майже 2,5 млн євро. Ферму обслуговують 35 працівників.

— Закуповуємо мальок у Малайзії, доставляють літаком. Після акліматизації запускаємо в наші резервуари з морською водою. Вона підігрівається до 29–30 градусів. Креветка росте до товарного вигляду п'ять-шість місяців. Кілограм коштує 500 гривень. Ми креветки не морозимо. Зараз переважно всю продукцію скуповують вінницькі ресторани. Щотижня продаємо від 50 до 100 кілограмів.

Креветки потребують особливих догляду та умов. У резервуари з водою постійно подається кисень. Три-п'ять хвилин без нього — і креветка гине. Зробили сонячну електростанцію, щоб не було перебоїв з електрикою. Корм розробляли самостійно. Запрошували спеціаліста з Філіппін. Це значно здешевило виробництво. Щоб виростити кілограм креветок — до 36 штук, потрібно чотири кілограми корму. Одна креветка з'їдає від 111 до 177 грамів.

В Україні вигідно відкривати креветкові ферми в південних областях — Херсонській, Миколаївській, Одеській. Там є морська вода, більше сонця.

— Маю креветкову ферму в селі Віта-Поштова під Києвом. Вирощую 100–200 кілограмів. Згодом планую вийти на більші об'єми, — каже 47-річний Любомир Гайдамака. — Великі ферми можна відкривати там, де в достатній кількості є морська вода. Креветок тоді можна вирощувати навіть просто неба. Раз на пів року чую про те, що в якомусь із регіонів починають вирощування ракоподібних. Але реально української креветки у промислових масштабах досі немає на ринку. Мінімальні інвестиції в такий бізнес— 120 тисяч доларів. Щоб ферма мала прибуток, потрібно щороку продавати не менше 20 тисяч тонн креветки. Кілограм має коштувати 700–800 гривень. У Таїланді на фермі кілограм пропонують по сім-одинадцять доларів (170–270 грн. — ГПУ), залежно від розміру креветки. В Європі — 50 євро. Це понад 1300 гривень.

Я тричі їздив на навчання до Кореї і Таїланду. Працював там на подібних фермах, вивчав технологію. Двотижневе стажування коштувало більше 10 тисяч доларів. Планую організувати навчальний центр на своїй фермі.

Зараз ви читаєте новину «Кілограм креветок коштує 500 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі