— Креветкові ферми побачили в прибалтійських країнах. Ідея здалася цікавою. До того ж конкурентів в Україні немає, — розповідає 42-річний Василь Никифорович, менеджер ферми у селі Леляки Жмеринського району Вінницької області.
Вона почала працювати два роки тому. Знаходиться в приміщенні старої хутряної фабрики. У бізнес вклали майже 2,5 млн євро. Ферму обслуговують 35 працівників.
— Закуповуємо мальок у Малайзії, доставляють літаком. Після акліматизації запускаємо в наші резервуари з морською водою. Вона підігрівається до 29–30 градусів. Креветка росте до товарного вигляду п'ять-шість місяців. Кілограм коштує 500 гривень. Ми креветки не морозимо. Зараз переважно всю продукцію скуповують вінницькі ресторани. Щотижня продаємо від 50 до 100 кілограмів.
Креветки потребують особливих догляду та умов. У резервуари з водою постійно подається кисень. Три-п'ять хвилин без нього — і креветка гине. Зробили сонячну електростанцію, щоб не було перебоїв з електрикою. Корм розробляли самостійно. Запрошували спеціаліста з Філіппін. Це значно здешевило виробництво. Щоб виростити кілограм креветок — до 36 штук, потрібно чотири кілограми корму. Одна креветка з'їдає від 111 до 177 грамів.
В Україні вигідно відкривати креветкові ферми в південних областях — Херсонській, Миколаївській, Одеській. Там є морська вода, більше сонця.
— Маю креветкову ферму в селі Віта-Поштова під Києвом. Вирощую 100–200 кілограмів. Згодом планую вийти на більші об'єми, — каже 47-річний Любомир Гайдамака. — Великі ферми можна відкривати там, де в достатній кількості є морська вода. Креветок тоді можна вирощувати навіть просто неба. Раз на пів року чую про те, що в якомусь із регіонів починають вирощування ракоподібних. Але реально української креветки у промислових масштабах досі немає на ринку. Мінімальні інвестиції в такий бізнес— 120 тисяч доларів. Щоб ферма мала прибуток, потрібно щороку продавати не менше 20 тисяч тонн креветки. Кілограм має коштувати 700–800 гривень. У Таїланді на фермі кілограм пропонують по сім-одинадцять доларів (170–270 грн. — ГПУ), залежно від розміру креветки. В Європі — 50 євро. Це понад 1300 гривень.
Я тричі їздив на навчання до Кореї і Таїланду. Працював там на подібних фермах, вивчав технологію. Двотижневе стажування коштувало більше 10 тисяч доларів. Планую організувати навчальний центр на своїй фермі.
Коментарі