вівторок, 22 травня 2007 18:42

Катерині Добровольській замовляють аплікації на одяг

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Катерина Добровольська робить аплікацію зі шкіри та паєток на жіночій сумочці
Катерина Добровольська робить аплікацію зі шкіри та паєток на жіночій сумочці

25-річна вінничанка Катерина Добровольська заробляє на оздобленні одягу, взуття та сумочок.

— Спершу вишила бісером скорпіона на кофтинці своїй сестрі, — каже Катерина. — Сподобалося. Пішла працювати в майстерню, до чоловіка. Він ремонтує одяг на ринку "Юність". Першій клієнтці я запропонувала замість простої латки на джинси нашити прикольну фігурку. Ще й камінчиками прикрасила. Інша клієнтка теж принесла джинси. Поносила їх день, а на дискотеці сіла на жуйку. На задній кишені я їй нашила дві долоньки зі шкіри. Штани вийшли як нові. За роботу я взяла 25 гривень, а джинси коштують 150.

— Замовники приходять зі своїми ідеями щодо візерунка, — веде далі Катерина. — Але до моїх порад прислухаються. Бачу сумку чи кофтинку — й уявляю, який малюнок тут буде найкращим.

Бісер, шкіру та стрічки купує в Одесі

Майстриня часто вишиває ієрогліфи, що означають багатство, єдність, благополуччя. Якось замовник-чоловік приніс жінчину сумку. Попросив вишити на ній ієрогліфи "вірність" і "сімейне щастя". Кільком хлопцям вишивала на куртках скорпіонів, розповідає майстриня. Найчастіше замовляють ангела-охоронця. Він приносить щастя, пояснюють замовники. Приходять і з новими речами. Просять вишити щось оригінальне.

— Одна жінка принесла джинси з універмагу за 200 гривень. Попросила вишити квіти на одній штанині. За роботу я взяла 75 гривень. А та клієнтка потім продала вишиті джинси за 550 гривень. Прийшла до мене й розказала.

Сумочки Катерина зазвичай прикрашає ланцюжками та бусами. На полотняних речах робить із різнокольорової шкіри аплікації — квіти й пейзажі.

За матеріалами — бісером, шкірою, штучним хутром та стрічками — Катерина їздить до Одеси. Шкіра та штучне хутро там коштує по 25 грн за кілограм. Кіло бісеру — 8–10 грн. У Вінниці все дорожче, каже майстриня. 100-грамовий пакетик бісеру коштує 2 грн. Удома купує матеріали лише для термінових замовлень.

За роботу Катерина Добровольська бере 25–100 грн, залежно від розміру та складності вишивки.

Зараз ви читаєте новину «Катерині Добровольській замовляють аплікації на одяг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі