четвер, 10 липня 2008 18:33

Катерина Вальчук заробляє в Чехії 2 тисячі доларів

Автор: фото: Ігор Бабенко
  Катерина Вальчук працює в туристичній фірмі. Офіс розташований у Старій Празі. До найближчої станції метро дістається пішки. Із чоловіком орендують двокімнатку на житломасиві Кована Орка
Катерина Вальчук працює в туристичній фірмі. Офіс розташований у Старій Празі. До найближчої станції метро дістається пішки. Із чоловіком орендують двокімнатку на житломасиві Кована Орка

Колишня жителька міста Умань Черкаської області Катерина Вальчук, 46 років, нині живе у Празі. Разом із чоловіком приїхали туди п"ять років тому. Оформили туристичні візи, їхали автобусом "Одеса—Прага". Назад не повернулися.

— Ми взяли з собою тисячу доларів, на них і жили перший час, — згадує жінка, — бо спершу ніде не могли влаштуватися.

Житло знайшли в Пальмовці — бідному кварталі, де живуть цигани й емігранти. За два ліжкомісця у трикімнатній квартирі платили $200. Ще там жили п"ятеро: подружжя з Німеччини, яке в Чехії переховувалося, двоє нелегалів із Росії та циган із Латвії.

— Прага все-таки Європа, — ділиться враженнями Катерина. — Постійно є холодна та гаряча вода, всі зручності, телефон, телевізор.

За місяць Сергій Вальчук улаштувався прибиральником у підземний паркінг. Працював у нічну зміну. Із напарником поралися за 2 год., решту часу відпочивали. Отримував $500. Дружина працювала в готелі покоївкою за $850.

За півроку Вальчуки знайшли кращу роботу. Чоловік — касиром у супермаркеті за $1 тис. на місяць. Катерина пішла в турфірму за $2 тис. Нині мешкають у двокімнатній квартирі на житломасиві Кована Орка. Помешкання мебльоване, після ремонту. Є телевізор, пралка-автомат. Господареві платять за оренду $500, ще $150 віддають за комунальні послуги.

— На харчах не економимо, витрачаємо з чоловіком до 300 доларів. Щодня беремо м"ясо або рибу, фрукти, овочі, молочні продукти. Курка в Чехії коштує до 3 доларів за кіло, виноград — 1,5 долара, літр молока — півдолара. Чеською свіже молоко звучить як "черстве млєко", — сміється заробітчанка.

Одяг купують у гіпермаркетах за знижками. Фірмові джинси "Ресервет" чоловікові взяли за $20. А повна ціна — $65. Китайські штани коштують $5. Якісне шкіряне взуття можна взяти за $15.

— В Україні за такі гроші нічого доброго не купиш, — зауважує Вальчук.

Нині в Чехії легально працюють 120 тис. українців. Чорнороби отримують майже $800. Трохи більше платять на будівництві.

— Мій знайомий Сашко влаштувався в місті Брно на переробку риби, — веде далі жінка. — Платили 1200 доларів. Потім пішов на будівництво на півтори тисячі доларів. Постійно економив, жив у бараку. І захворів на туберкульоз. Мусив повертатися додому.

Часто українців дурять: зазначають у контракті одну суму, а платять меншу. Відсоток забирають посередники, які допомогли знайти роботу — іноді до половини зарплати. За місяць заробітчанин може відкласти до $400.

Катерина Вальчук вважає, що влаштовуватися в Чехії варто за фахом і переїжджати всією родиною. Українцям легко можна знайти легальну роботу через державну службу працевлаштування. Знаючи мову та маючи освіту влаштуєшся будь-де. Без освіти — продавцем, касиром, прибиральником. Наших співвітчизників охоче беруть на зарплату $1 тис. Чехи не погоджуються на таку платню.

— У Празі не напружуючись можна заробити і на власне житло, — вважає Катерина.

Нині заробітчанин може отримати дозвіл на постійне проживання в Чехії за 2,5 року. Особи з вищою освітою, які влаштувалися за фахом, — за півтора року.

Зараз ви читаєте новину «Катерина Вальчук заробляє в Чехії 2 тисячі доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі