четвер, 13 березня 2008 18:17

Iванові Гаєвому замість тисячі зарахували 982 гривні

Автор: фото: PHL
  Вкладники ощадкаси, що на проспекті Свободи у Львові, стоять у черзі на отримання компенсації. Кожному нараховують по 198,02 долара. Потім переводять у гривні за курсом Ощадбанку. 13 березня львівське відділення за долар дає 5 гривень. На руки дають 198 д
Вкладники ощадкаси, що на проспекті Свободи у Львові, стоять у черзі на отримання компенсації. Кожному нараховують по 198,02 долара. Потім переводять у гривні за курсом Ощадбанку. 13 березня львівське відділення за долар дає 5 гривень. На руки дають 198 д

У райцентрі Гайсин Вінницької області біля районного відділення Ощадбанку щодня черги. Із навколишніх сіл їдуть по компенсації за радянськими вкладами. Іван Добера, 75 років, із села Крутогорб у райцентрі щоп"ятниці упродовж місяця. Досі не зміг здати документів на реєстрацію.

— Збираються по півтисячі чоловік, а за день приймають тільки сотню, — розказує пенсіонер. — Чергу займають з вечора і стоять до рання. Люди бояться, що гроші закінчаться скоріш, ніж їх зареєструють. Того й товпляться.

Жителі Гайсинського району телефонували на гарячу лінію Ощадбанку. Там відповіли, що черги — це "місцеві проблеми". Треба самим розбиратися на місці.

Таке саме й у інших областях. Приміром, у Теребовлянському районному відділенні Ощадбанку, що на Тернопільщині, вже записують чергу на наступний рік.

— Дали талончик, що документи можна здати в листопаді 2009 року, — каже житель села Ілавче Петро Бумбар, 80 років.

Оформляти документи він доручив доньці. Коли можна буде отримати компенсацію, в районній ощадкасі не кажуть. Жительці Житомира 79-річній Зої Бондарчук принести документи для оформлення заяви-доручення призначили на жовтень цього року.

— Але в лютому подзвонили, що вже можна приходити оформлятися, — ділиться пенсіонерка. — Моя ощадкаса на вулиці Шевченка, далеко від мого дому. То щоб не їздити раз по раз питати, чи прийшли гроші, мені дали телефон. Касирка сказала дзвонити, а вони перевірять по комп"ютеру. Три тижні минуло, грошей ще нема.

Три тижні минуло, грошей ще нема

У Києві черг біля ощадкас небагато. Жителька столичного житломасиву Микільська Борщагівка Ганна Шульга, 70 років, уже отримала компенсацію. Живе поряд із відділенням Ошадбанку. Із подружками сидить на лавочці неподалік.

— Усе пройшло без скандалів, — запевняє жінка. — У день реєстрації принесла копії документів. Добре, що сусідка порадила брати й оригінали. В ощадкасі трохи постояла в черзі. Касирка папери оформила за 10 хвилин. Потім я заповнила бланк.

Видачу Ганні Йосипівні призначили за тиждень. Отримала 1 тис. грн.

— Уже й розтринькала всі, — сміється жінка.

Зранку 12 березня у відділення Ощадбанку, що на вул. Якуба Коласа, прийшли отримувати гроші кілька пенсіонерів. Іван Гаєвий, 92 роки, зареєструвався два тижні тому. По гроші прийшов удруге. Першого разу компенсацію йому видавали валютою.

— Запропонували 198 доларів. Нащо вони мені? Попросив віддати гривнями, — закурює цигарку біля входу. — Та мені нарахували не тисячу, а 982 гривні. Гроші не забрав. Розвернувся, та й пішов додому. Наступного разу приніс із собою військовий квиток. Думав, мені зроблять виняток за заслуги перед батьківщиною. А дівчина-касирка сказала, що це не має значення.

Удруге Гаєвому нарахували 995 грн. Касири пояснили, що курс долара помінявся, тому й сума зросла.

Зараз ви читаєте новину «Iванові Гаєвому замість тисячі зарахували 982 гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі