середа, 21 листопада 2007 17:25

Інтернет-фірма почала давати прибуток за три роки

Жителька Івано-Франківська Оксана Миколайчук, 30 років, відкрила у Коломиї фірму з надання інтернет-послуг.

— Чотири роки тому ми з чоловіком вирішили вивчити місцевий ринок — що в області вже є, а чого нема, — каже жінка. — Виявилося, що не всюди є Інтернет.

Оксана зареєструвалася приватним підприємцем і відкрила інтернет-клуб. Сплачує фіксований податок 200 грн. У справу вклала 40 тис. грн.

— Найбільше витратилися на комп"ютери, — веде далі Оксана. — Брали такі, щоб на них можна було завантажувати сучасні ігри з потужною графікою. Вони повинні мати велику пам"ять і якісну відеоплату. Хороший коштує щонайменше три тисячі гривень. Можна брати й дешевші, але за півтора року їх доведеться міняти. А це зайві витрати. Комп"ютери мають відслужити хоча б три роки.

Улітку доходи малі. Зате в холодну пору інтернет-клуб на 12 комп"ютерів дає виручку 9–10 тисяч гривень на місяць, — запевняє підприємниця. Основні витрати — на зарплати й електроенергію.

— Адміністраторам слід платити не менше 30 гривень на день, інакше частину грошей кластимуть собі в кишеню, — продовжує Оксана.

Нещодавно підприємниця почала розширювати перелік послуг. Нині пропонує приватним фірмам електронну пошту, передачу даних для корпоративних клієнтів через захищені канали зв"язку. Розробляє інтернет-сторінки, рекламу та програми. У спеціальні пристрої — адаптери й антени — вклала майже 25 тис. грн. Чоловік допоміг налаштувати обладнання.

Під офіс Оксана Миколайчук орендує невеличке приміщення у старому будинку. Платить 100 грн на місяць. Підприємниця зробила там ремонт, проклала опалення. За чотири роки на облаштування витратила 25 тис. грн. Офіс хоче викупити. Каже, братиме кредит у банку.

— Спочатку попиту на нові послуги не було ніякого. Уже думала, що змарнувала гроші, — каже жінка. — Але за три роки з"явилися постійні користувачі. Їх майже півтисячі.

Година в інтернет-клубі коштує 3 грн. Безлімітний нічний пакет — із 23.00 до 8.00 — 1,5 грн за ніч. Підприємці замовляють безлімітний Інтернет за 150 грн на місяць. Це середня ціна по області, говорить Миколайчук. В офіс найняла ще трьох працівників, офіційно платить їм по 500 грн. Доплачує за понаднормову роботу.

— Людей підібрала кваліфікованих, — хвалиться Оксана. — За оперативність клієнти дають їм чайові. Тому за місяць у хлопців набігає до 1500 гривень.

Торік вкладення окупилися, справа приносить прибуток. За рік отримує виручку 200–240 тис. грн. Собі встановила зарплату в 2 тис. грн. Решту вкладає у розвиток фірми. Каже, справа вигідна. Якщо у регіоні більше ніхто цим не займається, будуть хороші прибутки. Бо тарифи можна встановлювати будь-які.

— Доводиться багато їздити у справах, перевозити обладнання, — говорить Оксана. — Цього року купила для фірми авто в кредит.

Зараз ви читаєте новину «Інтернет-фірма почала давати прибуток за три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі