четвер, 14 жовтня 2010 20:51

Інспектор відмовлявся призначати житлову субсидію

Минулої зими родина Катранчуків платила за центральне опалення 430 грн на місяць. Живуть у двокімнатній квартирі в мікрорайоні Вишенька, у Вінниці.

— Тепер комунальні тарифи наполовину зросли. То мені подруга порадила приписатись у селі в своєї мами-пенсіонерки. А маму — до себе. Подруга працює в соцзабезі. Отримати субсидію пенсіонерові легше, та й сума субсидії більша, — розповідає 29-річна Алла Катранчук.

Пенсіонерам призначають субсидію, якщо витрати на оплату комунальних послуг перевищують 10% їхнього доходу. Тепер Алла та її чоловік, 33-річний Валентин прописані за містом. Жильцями їхнього помешкання значаться син та літня жінка. Перед призначенням субсидії житло має оглянути інспектор. Катранчуки забрали матір на зиму до себе. На кухні поставили для неї канапу.

— Як прийдуть із перевіркою, скажемо, що приїхали до мами й сина в гості, — сміється Валентин Катранчук. — Але поки що не приходили. Субсидію і так призначили.

Катранчуки платять за комунальні послуги 86,4 грн, тобто 10% материної пенсії. А повна квартплата, з опаленням — 600 грн. Різницю покриває субсидія. На зекономлене родина хоче зробити ремонт на кухні й купити мікрохвильову піч.

Хата в селі стоїть без опалення. Катранчуки перекрили газ, воду з батарей злили.

27-річна Вікторія Ягодин для отримання субсидії попросила на роботі довідку про малу зарплату. Вона мешкає з батьками в "хрущовці" на столичній вул. Салютній. У приватній фірмі має зарплату 7 тис. грн.

— Я не хитрувала б, якби її не затримували. Уже жовтень, а мені ще за червень не заплатили. Живемо на батьковій шиї. Він — учитель фізики в школі. А мама — інвалід третьої групи по слуху, не працює, — розповідає Вікторія.

Батько, 54-річний Віктор Іванович має зарплату 2100 грн на місяць. Офіційна зарплата Вікторії — 3,5 тис. Попросила бухгалтера написати їй тисячу гривень.

— Вона довго опиралася, але таки виписала. Головне пройти перевірку. Я заховала ноутбук, який у квітні купила. Он у сусідів квартира бідніша за нашу. Але інспектор побачив на ключах брелок "Тойота Кемрі". Сусід доводив, що машина не його, а службова. Він шефа возить.

Узимку родина Вікторії Ягодин платитиме за комунальні послуги та опалення 465 грн.


Які документи подають для призначення субсидії


паспорт, для дітей — свідоцтва про народження; довідки про доходи;

книжки та квитанції про оплату комунальних платежів; довідку про склад сім'ї та житлоплощу (форма 3); заяву про призначення субсидії; декларацію про доходи сім'ї.

Документи приймає уповноважений виконкому селищної ради, відділу субсидій жеку або міськвиконкому. Звертатися туди краще особисто. Бо на заявки, надіслані поштою, часто відповідають відмовою. Документи нібито заповнені з помилками.


Як обраховують розмір відшкодування


Працююча сім'я отримує відшкодування витрат на комунальні послуги, що перевищують 15% від спільного доходу. Родина пенсіонерів — 10%.

Для однокімнатної квартири пільги призначать на всю площу житла, незалежно від площі. У більших квартирах субсидія покриває 21 кв. м на кожного зареєстрованого у квартирі. На всю сім'ю додають ще 10,5 кв. м.

Пільги не призначають, якщо хтось із мешканців протягом року купив земельну ділянку, іншу квартиру чи автомобіль. Також якщо зробили покупку за ціною, що більш ніж удесятеро перевищує прожитковий мінімум. Тобто, 7230 грн — для пенсіонерів та 9070 грн — для тих, хто працює.

Зараз ви читаєте новину «Інспектор відмовлявся призначати житлову субсидію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі