четвер, 12 липня 2007 19:18

Іноземні компанії пропонують зарплату від 2 тисяч доларів

Киянин Тарас Сазонов, 28 років, шукає добре оплачувану роботу. Закінчив політехнічний інститут. За фахом — інженер, але три роки тому влаштувався в компанію, яка постачає продукти з Ізраїлю.

— Мене взяли без досвіду. Компанія набирала півсотні нових працівників. Менеджери зі стажем на їхні зарплати не хотіли йти, — розповідає Тарас. — Я спеціалізуюсь на збуті фруктових соків. Учився на власних помилках. Тепер заробляю 700–800 доларів. В інших компаніях можуть дати й півтори тисячі.

Своє резюме — автобіографію з докладним описом досвіду роботи — розмістив на сайтах працевлаштування: job.kiev.ua, vakansii.com.ua, ukrbusiness.com.ua та rabota.ua. Бажана зарплата — $1500. Дописав, що неодружений і добре говорить англійською. Резюме висітиме в Інтернеті півроку. За той час хтось та й запросить до себе на роботу, пояснює Тарас.

— Краще б у зарубіжну компанію, — міркує Тарас. — Наші платять менше. Коли спитаєте кадровика: "Скільки ви платите?", почуєте у відповідь: "А скільки ви хочете?". Як на базарі. Європейці дають тверду базову ставку. На додаток — премія.

У середньому зарубіжні фірми пропонують ставки удвічі вищі, ніж українські. Компанія "Марс", що виробляє шоколадні батончики, в липні виставила вакансії  менеджерів зі збуту продукції по областях. Базова зарплата — $2,3–2,5 тис.

— У нашій фірмі не економлять на зарплаті, — запевняє менеджер з підбору персоналу Оксана Галайда, 29 років. Вона працює у філії швейцарської компанії — виробника скла. Її назву просить не називати, щоб про її прихід в Україну дочасно не дізнались конкуренти.

— Спершу швейцарський офіс замовив кадровій агенції в Україні підібрати двісті претендентів, — пояснює кадровик. — У претендента має бути досвід ІТ-менеджера — хоча б рік. Вік — до 35 років, вища освіта. Краще неодружений. Головне — претендент повинен вільно розмовляти німецькою.

Іноземці знають, що у нас дипломи купують

— У більшості анкет зазначили: "Володію німецькою зі словником". Такі нам не підходять, — веде далі. — Із двохсот я відібрала десятьох. Усі вони отримали другу вищу освіту за кордоном. Іноземці знають, що у нас дипломи купують. А дипломам європейських вузів довіряють.

На співбесіду зі Швейцарії приїхав Петер — керівник відділу роботи з персоналом. Говорили німецькою. Чотирьох одразу відсіяли. Виявилось, німецьку вони ледве розуміли. В анкеті ж написали " говорю вільно".

— У решти Петер питав: "Яка у вас мотивація працювати в нас? Як ви собі уявляєте роботу у нас? Як ви плануєте свою діяльність? Що ваша діяльність може принести компанії?" — згадує Оксана Галайда. — Троє почали зі слова "Ну...", після якого була довгенька пауза. Їх теж відсіяли.

З трьох, які пройшли співбесіду, обрали киянина Андрія Дахна. Йому 27 років, неодружений. Він захистив диплом з економічної кібернетики в Київському університеті Шевченка, один рік стажувався в Німеччині. Працював у столичній комп"ютерній фірмі. Швейцарці платитимуть йому початкову зарплату 2 тис. євро. Потім обіцяють підняти її на 25%.

— Досвід Андрія не відповідає усім вимогам, — каже Оксана. — Але й такого спеціаліста довелося півроку шукати.

Зараз Андрій Дахно у Швейцарії. Вивчає систему комп"ютерного управління на склозаводі. Таку ж має налагодити на заводі в Дніпропетровській області за рік.

— Наш клієнт — велика американська фірма — хоче налагодити в Україні виробництво і продаж кукурудзяних чіпсів, — розказує менеджер київської рекрутингової компанії "Стафф асістмент" Марина Галаніна, 31 рік. — Будуватимуть фабрику і склади. Самі не знають, як обійти наші бюрократичні рогатки. Тому без фахівців із досвідом роботи в Україні їм не обійтись. Зараз ми шукаємо десятьох таких. Зарплата 2–3 тисячі доларів.

Високооплачувані вакансії в липні

посада

Зарплата, $

місто

досвід, років

бажаний вік

компанія

менеджер проектів — керівник проектного відділу

2700

Київ

2–5

"Шіфт Лабз"

комерційний директор

2500

Київ

2–5

34–39

"Вельд"

керівник відділу прокату

3000

Запоріжжя

3–6

"Авіс"

менеджер відділу продажу

2500

Луганськ

3–6

"Марс Україна"

директор гіпермаркету

4000

Тернопіль

3–6

"Вестер"

директор заводу

3000

Славутич Чернігівської обл.

3

до 35

"Світлові технології"

керівник міжнародного аналітичного відділу

2500

Київ

від 6

до 40

менеджер з персоналу

3000

Україна

3–6

Зараз ви читаєте новину «Іноземні компанії пропонують зарплату від 2 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі