середа, 07 листопада 2007 14:18

Іноземці купують на блошиному ринку олімпійських ведмедиків

На асфальті навколо столичного Куренівського ринку щодня розкладають старий крам. Тут — найбільший у Києві блошиний ринок.

Киянин Віктор Семенюта, 62 роки, продає старі деталі до мотоцикла. Розклав їх у відкритому багажнику старого "москвича". Ще є водопровідні крани по 3 грн. Коліщата до візків-"кравчучок" — ходовий товар. Їх беруть по 5 грн/шт. Ще виставив десяток металевих підсклянників. Просить за них по 10 грн.

— Оця викидачка дуже зручна, віддам за десятку, — показує розкладного ножа. — А це — одкидуха, лезо викидається збоку. На колодці ще є ліхтарик і маленький електронний годинник.

— Китайський, мабуть? — цікавиться покупець. — Кнопка заїдає?

— Обіжаєш! "Мейд ін Лук"янівка", — божиться Семенюта.

Такі ножі роблять "умільці" з Лук"янівського СІЗО. Як цей крам потрапляє з-за колючого дроту на базар, чоловік тримає в секреті.

Кілька светрів та ліфчиків, салатова нічна сорочка розвішані на металевому паркані Петропавлівської церкви, навпроти входу на ринок. Речі ношені, але випрані.

— Ночнушку беріть за п"ять гривень, — просить перехожих Тетяна Прокопчук, 63 роки, пенсіонерка з Боярки. — Це невістчина. Вона сина покинула, взяла лише чамайдан і подалася в Білорусію.

Син пиячив, бився, але тепер закодувався. Місяць у чарку не заглядає, хвалиться жінка. По суботах їздить на збори товариства тверезості. Але роботу ще не знайшов, живе на доходи матері.

Хлопець у бушлаті продає фашистську каску зі свастикою. Просить 600 гривень

— Невістка була чистюля, — зітхає Тетяна Петрівна. — Як будете щось брати, віддам дешевше. Купіть, щоб мені було на хліб!

Неподалік сваряться дві жінки.

— Тут моє місце, прибирай свої бебехи! — репетує молодша, років 50.

Старша продає з картатої сумки старі миски й хустки по 3 грн. Поряд на рядні виставила дерев"яного сувенірного орла й кілька скляних графинів. За гумові чоботи просить 25 грн.

— Тут нікого не було, я й стала, — Олена Жученко, 63 роки, тримає в руках чоловічий піджак. — Це мого покійного чоловіка. Він його тільки два рази надівав.

Молодша починає пхати її крам у розкриту сумку:

— Збирайся, кажу, бо все викину!

Зітхаючи, Олена Йосипівна починає складати графини й чоботи в сумку. Тягне її до трамвайної колії. Блошині ряди розтягнулись уздовж неї на півкілометра.

Петро Васильєв, 57 років, розклав на землі бюсти Леніна, радянські вимпели та значки. Фарфорового ведмедика — символ московської Олімпіади-1980 — пропонує купити за 35 грн. Поряд — пошарпані книжки "Історія КПРС", "Гігієна жінки", відеокасета "Профессор Жданов. Борьба с алкоголизмом" і шкіряний намордник.

— Только у меня — радиола "Вега" с набором пластинок! — зазиває інший продавець. — Где вы такое щас купите?

Прилад у робочому стані пропонує за 120 грн. Живе чоловік на Русанівці. Торгувати на Куренівку приїздить щодня, крім понеділка, по 2–3 год.

— Начальства нет — я свободный бизнесмен, — говорить він.

Раніше торгував старими речами на Сінному ринку. Тепер перемістився сюди. Кажу, що історя КПРС навряд чи кому тепер може знадобитися.

— Тут іноземці бувають, хтозна-чого шукають, — розказує Петро Васильєв. — У мене олімпійських ведмедиків купили до біса. На всяк товар свій покупець.

На розкладачці біля трамвайного кільця хлопець у зеленому бушлаті продає фашистську каску зі свастикою.

— Шістсот гривень, — просить він.

— Мабуть, украв на кіностудії Довженка, — невдоволено зауважує Васильєв.

Починає накрапати дощ. Чоловік ховає книжки і касету в наплічник. Решта краму дощу не боїться.

— Холодно, але треба постояти, хоч щось спродати, — усміхається він.

Зараз ви читаєте новину «Іноземці купують на блошиному ринку олімпійських ведмедиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі