пʼятниця, 09 вересня 2011 10:06

Індивідуальні сейфи в банку орендують для готівки та документів

"До нас злодії залізли на тому тижні. Всю квартиру перевернули. Грошей не знайшли. Забрали ноутбук і електрочайник", — розповідає 23-річна Марія Русан.

Разом із чоловіком знімає квартиру в районі Старе місто у Вінниці. Коштовні прикраси, що отримала у спадок від бабусі, ховала в бачку унітаза.

— У мене кілька дорогих перснів, сережки, тисяч на 50 гривень. Залишати в родичів чи знайомих страшно. Чоловікові на роботі підказали, що в банку можна орендувати сейф.

Марія Русан пішла в "ОТП банк".

— Спершу оформляли договір. Треба паспорт та ідентифікаційний номер. Мені дали ключа. Шафи із сейфами знаходяться у внутрішніх приміщеннях банку. Перед входом сидить охоронець. Треба пройти через двоє масивних броньованих дверей. Кругом камери, сигналізація. Перед кімнатою із сейфами — ґрати. Ми заходили в середину із працівницею банку. Відмикали скриньку з нею одночасно двома ключами. Потім вона вийшла, залишила мене саму. Я дістала залізну коробку із сейфа, поклала в неї золото. Закривала сейф уже сама.

Працівники банку не знають, що клієнти зберігають в індивідуальних сейфах. Заборонено тримати вогнепальну зброю, наркотики та отруйні речовини. Більшість клієнтів орендують комірки для готівки, кажуть у банку. Місцеві чиновники зберігають там важливі документи.

Вартість оренди залежить від розміру індивідуального сейфа і тривалості оренди. Можна зняти на добу або кілька місяців. Договір оформляють за 20 хв. Марія Русан заплатила за місяць, 120 грн. Ще дала 400 грн застави за ключ. В інших банках пропонують і дешевше. У депозитарії пускають до п'ятої вечора. У суботу та неділю — вихідні.

Часто орендують комірки в депозитаріях агентства нерухомості. Приводять клієнтів, які  продали квартиру і мають великі суми готівки на руках.

— У Вінниці 90 відсотків житла купують за готівку. Квартира коштує від 30 до 100 тисяч доларів. Був клієнт, якому дали за квартиру півмільйона доларів, — розповідає власник агентства нерухомості "Твій дім" 33-річний Володимир Сеньковський. — Із такими грошима страшно їхати додому, возити їх містом. Люди, які вперше тримають такі великі суми у руках, лякаються. Не знають, як їх уберегти. Тому раджу ховати у сейф банку. Або ж класти на поточний рахунок. Охочі заощадити ховають у матраци й холодильники. Потім не можуть ні заснути, ні з дому вийти.

Зараз ви читаєте новину «Індивідуальні сейфи в банку орендують для готівки та документів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі