неділя, 08 липня 2007 16:12

Хвилина феєрверка коштує тисячу доларів

Кияни Сергій та Тетяна Панасовські тиждень тому святкували за містом золоте весілля. Сини зробили батькам подарунок — влаштували феєрверк о десятій вечора. За шоу заплатили $700.

— Дуже несподівано. Я взагалі думав, що таке буває тільки на великі державні свята, — каже Сергій Іванович, 71 рік.

Діти Панасовських замовляли феєрверк у компанії "Фортеста Піро". Про деталі домовилися заздалегідь.

Підготовка починається за вісім годин. Необхідну кількість зарядів і мортир піротехніки завантажують на складі за містом. Потім оглядають місцевість і вибирають точку, з якої пускатимуть ракети, щоб світлове шоу було добре видно. За законодавством, стріляти можна до 22-ї години.

— На маленькому заході має бути щонайменше два піротехніки. Один з"єднуватиме заряди, а другий за ними наглядатиме. Цього вимагають правила безпеки, — розповідає заступник директора "Фортеста Піро" Ігор Пекаровський, 52 роки.

Компанії постійно замовляють феєрверки для корпоративних вечірок. За нічне шоу вартістю $3–4 тис. клієнти побачать цілу композицію — від спалахів біля землі до кольорових квітів і куль високо в небі.

— Як усе виглядатиме, показуємо по телевізору в офісі. Буває, клієнти замовляють щось дуже конкретне — скажімо, сріблясту кулю у визначеному місці, — зазначає Пекаровський.

Вартість феєрверка розраховують так: 1 хв. — $1 тис. Це шоу високої якості, запевняють піротехніки. Найдовший феєрверк, який робила "Фортеста Піро", тривав 24 хв. — на День незалежності 1998 року. Тоді все світилося в унісон із симфонічним оркестром. Найдовше приватне замовлення було на 17 хв. Хто його бачив — у компанії не кажуть. Однак запевняють, що це не останні людини в країні. Те шоу обслуговували вісім працівників.

— А ось дивіться: феєрверк розкривається, як віяло, — Пекаровський показує запис. — Усього три секунди: раз-два-три, вилітає 1200 зарядів — і нема півтисячі доларів.

Зараз ви читаєте новину «Хвилина феєрверка коштує тисячу доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі