вівторок, 13 березня 2007 18:28

Гроші на дітей платитимуть собези

Із початку березня молоді мами щодня по 4–5 годин стоять у чергах до районних управлінь праці і соціального захисту в Києві. Вони мусять переоформляти документи, щоб отримувати щомісячні 122 грн на дитину до 3 років. І допомогу, яку держава видає при народженні (8,5 тис. грн). Раніше гроші платив Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Тепер цим опікуватимуться собези.

— Переоформленням документів мали б займатися бухгалтери підприємств, де працювали жінки, — пояснює заступник начальника управління роботи і соціального захисту Подільського району столиці Світлана Бернадська, 40 років. — Це треба було зробити до 10 березня. Але в нашому районі заявки подали тільки половина підприємств. Бухгалтери, мабуть, полінувалися. Тому мами самі цим займаються. У нашому районі приблизно 7 тисяч мам. Прийшло більше тисячі.

Киянці Ірині Клотовій, 23 роки, про переоформлення документів розповіла колега.

— Наші бухгалтери не знали, які документи потрібні. Та навіть у самому собезі позавчора ніхто не міг назвати точного переліку паперів. Я майже місяць займаюся переоформленням. Двічі приїздила і щоразу стою по 4–5 годин у чергах. Але деякі жінки бували і по шість разів. Бо додзвонитися сюди, щоб розпитати, неможливо. Моїй дитині рік і сім місяців. Я не можу її із собою брати: там натовп, а на вулицях грип. Чоловік увесь день на роботі. Доводиться відпрошувати з роботи бабусю.




Які документи потрібні для оформлення допомоги

— копії паспорта й ідентифікаційного коду;

— заява застрахованої особи до роботодавця;

— довідки про виплати, які були надані застрахованій особі (їх видає бухгалтер підприємства);

— витяг із наказу про вихід у декретну відпустку;

— довідка з відділу реєстрації про народження дитини (оригінал);

— свідоцтво про народження дитини (копія, завірена організацією);

— акт прийому-передачі пакета документів.

Зараз ви читаєте новину «Гроші на дітей платитимуть собези». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі