четвер, 25 грудня 2008 20:11

Горілка і цигарки знову подорожчають

Із січня можуть подорожчати цигарки й горілка. Уряд запропонував збільшити акцизний збір на алкоголь і тютюн. Верховна Рада підтримала рішення.

За літр спирту стягуватимуть в казну 27 грн. Досі акциз становив 21,5 грн. Півлітрова пляшка найдешевшої горілки коштуватиме не менш як 20 грн, коньяк — від 35 грн. Ціна на 0,5 л пива подорожчає на 20 коп.

Підвищені акцизи зменшать продаж спиртного на 25–30%, вважає президент Української торговельно-промислової конфедерації Володимир Демчак, 48 років.

— У людей грошей і так обмаль. Багато заводів змушені будуть закритися, частина перейдуть у "тінь". Великим компаніям буде вигідніше виробляти спиртне за кордоном, а тут продавати. Збільшиться й кількість контрабанди.

45-річний Олег Буренко із міста Новоград-Волинський Житомирської області не переймається зростанням цін.

— Горілка по 20 гривень? Ну то й що. Я з цього літа купую горілку у бабки, по 9 гривень за пляшку. Самогонку лимоном заправиш — і не смердить. Хоч зазвичай якість хороша, буває краще за казьонку. Для гулянки магазинної горілки не напасешся. Але бабка може теж ціну підняти, якщо в магазині дорожче буде.

Сигарети подорожчають на 1–2 грн. "Прима" без фільтра з нового року коштуватиме щонайменше 2,1 грн. Вищий акциз має зменшити кількість курців, вважає 58-річний Володимир Рябошлик, екс-заступник міністра економіки.

— Світовий досвід свідчить, що підвищення ціни на цигарки на 10 відсотків зменшує їх споживання на 4 проценти. Перше вересневе підвищення акцизу принесло в держбюджет 423 мільйони гривень. Нове дасть наступного року додаткових 6 мільярдів.

Поки що українські ціни на тютюн — найнижчі в Європі.

— У Великій Британії пачка "Марльборо" коштує 50 гривень, у перерахунку на наші гроші. У Росії й біднішій за нас Молдові ціни також вищі, — каже Рябошлик.

Житель Донецька Сергій Кондратюк, 27 років, звик щодня викурювати пачку цигарок. Купує "Марльборо" по 6 грн.

— Ми з жінкою на всьому економимо, — каже Кондратюк. — Переживаю, щоб мене з роботи не скоротили. Більше нервую і почав курити більше. Ясно, що це б"є по кишені. Я разів зо три вже кидав палити. Та якщо цигарки подорожчають — кину назавжди. Дешевим куривом травитися не хочу. А дорогі жінка не дасть купувати, заїсть.

Зараз ви читаєте новину «Горілка і цигарки знову подорожчають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі