понеділок, 07 квітня 2008 17:14

Гектар городу приносить 80 тисяч гривень на рік

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Покупцям насіння Оксана Джус показує зразки — консервовані білі огірки. На лотку Центрального ринку Вінниці жінка тримає понад десяток банок із консервованими овочами нових сортів
Покупцям насіння Оксана Джус показує зразки — консервовані білі огірки. На лотку Центрального ринку Вінниці жінка тримає понад десяток банок із консервованими овочами нових сортів

Із січня Оксана Джус, 35 років, щодня стоїть на Центральному ринку Вінниці. Торгує там насінням овочів. Вирощує його на своєму городі в селі Малі Крушлинці Вінницького району.

Джуси розводять понад 18 сортів огірків, 258 — помідорів, 58 — перцю. Є у них півсотні сортів кавунів, динь і гарбузів. Почали торгувати 2000 року. Подружжя за освітою — агрономи.

— Перше насіння замовляла для себе по газетних оголошеннях і в журналі "Сад-город", — розповідає Оксана. — Було й рідкісне, що доводилося по півроку чекати. За три зерняти огірка платили 10 гривень. За корчик полуниці, яка родить цілий рік — 20 гривень. А тоді зважилися вирощувати насіння на продаж.

Городиною Джуси засаджують гектар землі. А на насінники лишають 2–3 грядки. Коли дозрівають, Оксана миє їх і на залізних деках сушить на сонці.

— Щоб мати чисті сорти, розсаджуємо рослини одного виду подалі одне від одного, — пояснює жінка. — Якщо на одному шматку посіяти огірки, то дині чи гарбузи подалі, інакше вони перезапилюватимуться.

Інструкції з посадки та догляду за рослинами Оксана шукає в Інтернеті та журналах для городників. Узимку з чоловіком фасують насіння в целофанові пакетики по 16 зернят. Назви сортів роздруковують на комп"ютері та вкладають усередину. Продають по 1 грн.

Рослини одного виду садимо подалі одне від одного для чистоти сорту

— А насіння білих огірків кладу по 10 штучок, — уточнює господиня. Показує покупцеві огірки, законсервовані в банці. — Деякі з них мають довгі колючки. На смак — як звичайні. Просто на вигляд прикольні та стійкіші до хвороб.

53-річна Ганна Дзюба з райцентру Калинівка погоджується купити незвичайні огірки. Каже, що вже третій рік бере насіння в Оксани Джус.

— Воно добре сходить, не так як оте в яскравих пакетиках, — запевняє жінка. — Торік навіть вродили кавуни й дині.

Цієї весни Оксана почала продавати насіння надранньої картоплі, яка достигає за 32 дні.

— За день розходиться більше двох мішків, по 6 гривень за кіло, — говорить Джус. — Її садять у травні, а на початку червня вже є урожай. Потім знову садять. До пізньої осені можете їсти молоду картоплю.

Нині розкуповують насіння петрушки, кропу, моркви та буряків, каже жінка. За місяць розбиратимуть помідори й огірки.

Оксана їздить на спеціалізовані виставки до інших міст України, дає рекламу в місцевих газетах. Їй часто пишуть з проханням прислати насіння. Весною на вінницькому базарі в Джус щодня купують 250 пакетиків по 1–2 грн. Торік почала продавати саджанці малини. За один просить від 5–15 грн.

За рік Оксана Джус вторговує до 80 тис. грн.

Чотирирічний патент дають за 340 гривень

Охочі заробляти вирощуванням насіння мають отримати паспорт-патент Мінагрополітики. Спершу проходять навчальний курс і атестацію.
Патент коштує 340 грн. Він діє чотири роки. Потім його подовжують за 85 грн.
Вирощене насіння обов"язково здають на перевірку. Оптовики можуть закуповувати його лише за умови отримання сертифіката  Державної інспекції контролю за насінням. Їх видають за адресою:
Київ, Солом"янська пл., 2.

Зараз ви читаєте новину «Гектар городу приносить 80 тисяч гривень на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі