вівторок, 10 вересня 2019 07:06

Гарантія по депозитах має бути не менш як 400–600 тисяч гривень

Гарантована сума за вкладами фізичних осіб протягом восьми років може зрости до 100 тис. євро, прогнозують у Фонді гарантування вкладів. Це понад 2,7 млн грн. Виплати збільшуватимуть поступово.

Зараз вкладникам банків-банкрутів виплачують максимум 200 тис. грн. Востаннє розмір компенсації змінювали влітку 2012-го. Тоді суму збільшили на 50 тис.

— Це оптимістичний прогноз. Він можливий, якщо не буде чергової фінансової кризи в світі. Водночас, із імовірністю 90 відсотків, Україна відчує її дію на собі в найближчі п'ять–сім років, — говорить фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ.

Сьогодні достатньо 200 тис. грн гарантій по вкладах?

— Уже недостатньо. Гарантія по депозитах має бути не менш як 400–600 тисяч гривень, з урахуванням інфляції та знецінення національної валюти. Однак не можна зараз збільшувати цю суму. В економіці застій. Гроші все одно знеціняться. Крім того, зростання суми компенсації вкладникам не вирішить питання з державними банками.

Які проблеми в державних банках?

— В Україні 60 відсотків депозитів населення знаходяться в державних банках. Йдеться про 327 мільярдів гривень. Якщо буде криза, то гроші в повному обсязі повернуть тільки клієнтам Ощадбанку. В інших фін­установах люди отримають не більш як 200 тисяч. Цю проблему вже намагалися вирішити. Попередня Верховна Рада у двох читаннях прийняла закон про гарантії для вкладників усіх держбанків. Однак документа немає в юридичній базі. Не ясно, чи взагалі президент підписав його. Треба розробити особливу систему гарантування вкладів для клієнтів державних банків. Наприклад, створити резервний фонд у тому ж Фонді гарантування вкладів. Тільки тоді можна підвищувати гарантовану суму вкладів для клієнтів комерційних банків.

Банки зацікавлені, щоб гарантована сума зросла?

— Так, це збільшить довіру населення до них. Люди активніше нестимуть гроші на депозити. Однак є проб­лема. Власники банків сприймають збільшення гарантованої суми як страхувальний трос із боку держави. Мовляв, не вони виплачуватимуть гроші й нестимуть відповідальність, всі ризики компенсує держава. Наприклад, часто банкіри вдаються до дроблення депозитів. Вклад розміром 1 мільйон гривень ділять на п'ять по 200 тисяч. Записують на підставних фізосіб. Цю схему використовували під час "банкопаду" 2014–2015 років. Тому треба обережно підходити до питання підвищення гарантій. Відповідальність має залишатися за банками, а не державою.

Чи залежить обсяг і прибутковість депозитів від гарантованої суми?

— У відповідь на зростання суми відшкодування зростає кількість депозитів. Але зараз населення особливо не довіряє банківській системі. Тому активніше гроші не понесуть.

Як діяти Нацбанку, щоб не допустити банкрутства банків?

— Треба покращити систему нагляду. Вона має працювати на попередження кризових ситуацій, а не реакцію після. Банківський нагляд повинен виявляти приховані ризики, щоб НБУ швидко й ефективно реагував на них. А не замовчував. Якби така система працювала раніше, могли б уникнути багатьох проблем. Зокрема, ситуації з Приватбанком.

Зараз ви читаєте новину «Гарантія по депозитах має бути не менш як 400–600 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі