четвер, 09 жовтня 2008 18:45

Ганні Смирновій призначили субсидію за довідкою вуличного комітету

Владислав та Михайлина Петриченки живуть у місті Тетіїв на Київщині. У їхньому будинку шість кімнат, кухня, санвузол і два ґанки.

— Чортзна-чого ми таку домину строїли, — жаліється Михайлина, 46 років. — Думали, житимемо із дітьми вкупі. Наша старша дочка тепер працює в Києві, а менша — в сусідньому райцентрі Ставище.

Минулої зими щомісяця витрачали на опалення 500–600 грн. Михайлина торгує на ринку, а Владислав працює вчителем. Зарплата — 1200 грн.

Щоб зменшити витрати, подружжя опалює грубою одну кімнату та кухню.

— Отам і товчемося вдвох, — каже Владислав, 49 років. — Інші приміщення протоплюємо раз на кілька днів.

Марія Кучер, 51 рік, має хату в Черкасах, у мікрорайоні Дахнівка. На житлоплощі 50 кв. м був прописаний її син. Він заробляє ремонтами, без офіційного працевлаштування. На обліку в центрі зайнятості теж не стоїть.

— Толку із центру зайнятості ніякого, — вважає жінка. — Постійно смикають: то на соняшники їдьте, то на громадські роботи. Син і знявся з обліку. Але ж прописаний у мене. То я його зі своєї хати виписала, а прописала в своєї матері в селі.

Тепер вважається, що Кучер живе сама. І їй оформили субсидію на газ.

У хаті 70-річної Ганни Смирнової, жительки райцентру Тальне Черкаської області, прописані троє дорослих синів.

— Костя на заробітках у Москві, — розповідає пенсіонерка. — Женя спився, не працює. І ніде на обліку не стоїть. Саша живе в Умані. Але своїх хат вони не мають, от і прописані всі в мене. Не робити ж дітей бомжами.

Торік Смирнова пішла до вуличного комітету. Там порадили взяти довідку, що попри прописку трьох синів вони в хаті не проживають.

Минулої зими субсидія покривала більш ніж половину витрат жінки на газове опалення. Власним коштом жінка сплачувала 75 грн на місяць.

Надія Карпенко, 60 років, із міста Біла Церква Київської області теж оформляє субсидію на опалення. Живе сама.

— Із жовтня ціни на газ набагато більші будуть. Без субсидії ніяк.

Надія Григорівна отримує пенсію 760 грн. Без державної допомоги сплачувала б за комунальні послуги понад 200 грн. Субсидія покриває 135 грн. Каже, боргів не має.

— Субсидії призначають і громадянам із заборгованістю за послуги. Треба укласти договір про реструктуризацію боргу, — пояснює Лариса Михайленко, 54 роки, заступник начальника управління праці та соцполітики Деснянського району столиці. — Субсидують витрати на побутове паливо, комунальні послуги, зв"язок, воду й електроенергію. Громадяни мають право на відшкодування в тому випадку, якщо сума платежів перевищує 20 відсотків місячного доходу родини.

Пенсіонерам, родинам із неповнолітніми дітьми, інвалідам I–II груп субсидії призначать, якщо витрати на комунальні послуги перевищать 15% їхнього доходу.

— У разі несплати надання субсидії припиняється, — додає Лариса Михайленко.

Узимку тарифи на комунальні послуги знову зростуть. Відділи субсидій одразу перерахують суму відшкодування кожній родині, запевняє Михайленко. Знову подавати заяву не треба.

Які документи потрібні для оформлення субсидії

У відділ субсидій ЖКГ або виконкому селищної ради подають:

– заяву на отримання субсидії;

– довідки про доходи за шість місяців усіх мешканців будинку чи квартири;

– довідку про розмір земельної ділянки (для приватних будинків);

– довідку про склад сім"ї — форму 3;

– квитанції про оплату житлово-комунальних послуг або про покупку пічного палива — дров, вугілля, торфу.

Рішення про надання субсидії приймають за 10 днів. Тим, хто не встиг оформити субсидію до початку опалювального сезону, відшкодування видадуть наступного місяця після оформлення.

Зараз ви читаєте новину «Ганні Смирновій призначили субсидію за довідкою вуличного комітету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі