четвер, 23 жовтня 2008 17:44

"Фінансова криза — це не привід для звільнень працівників"

Експерт із трудового права Іван Мірний, 54 роки, розповідає, як слід поводитися працівникам, яких можуть звільнити.

Чи має право роботодавець скорочувати працівників?

— Так, має. Але він повинен попередити працівника за два місяці, ознайомити з наказом про зміни в організації виробництва, які стали причиною звільнення. Або ж знайти іншу роботу на цьому підприємстві. Там, де є профспілкові організації, трудовий договір можуть розірвати лише за їхньою згодою.

У першу чергу можуть скоротити "неугодних".

— Відділ кадрів має за два місяці до звільнення ознайомити працівника із наказом про його скорочення. Там має бути пояснено причини звільнення — скорочення, введення нових технологій абощо. Фінансова криза — це не привід для звільнень.

За якими принципами відбирають кандидатів на скорочення?

— Переважне право залишитися на роботі мають працівники з найвищою кваліфікацією і продуктивністю праці. При рівних умовах потім розглядають, скільки дітей чи утриманців є у працівника. Наприклад, їх може бути двоє чи більше. Або якщо це єдиний годувальник у родині. Студенти-заочники, чорнобильці, особи, які отримали профзахворювання чи каліцтво на підприємстві, теж мають пріоритетне право залишитися. Усього таких категорій — понад десять.

Яку допомогу мають видати звільненому?

— Якщо звільняють за пунктом 1 статті 40 Кодексу законів про працю — в розмірі середньомісячного заробітку. На підприємствах, де є колективний договір, може бути й більше. Там скороченим можуть виплатити і 10 середньомісячних зарплат.

Як бути далі?

— Безробітний сам шукає роботу або звертається до районного центру зайнятості. Там теж повинні призначити грошову допомогу на основі даних про середню зарплату. Таку довідку  у службу зайнятості передає його підприємство. Розмір допомоги залежить від середнього заробітку працівника та середньої зарплати в регіоні.

Працівників відправляють у відпустки за власний рахунок. Чи законно це?

— Відпустка без збереження зарплати можлива, але не більше як 15 днів на рік. Примусово відправляти не мають права.

Зараз ви читаєте новину «"Фінансова криза — це не привід для звільнень працівників"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі