вівторок, 08 жовтня 2019 06:40

Фермери вичікують вигідну ціну

 

— Зараз на ринку бачимо дефіцит картоплі, — говорить експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман, 39 років. — Фермери пам'ятають цибулю по 30 гривень за кілограм. Тепер намагаються закласти якомога більше бараболі на зберігання. Населення також не забуло про цінові рекорди торік. Тому хоче закупити достатньо овочів на зиму. Таким чином попит більший, ніж реальна пропозиція.

Минулого сезону овочі борщового набору стрімко дорожчали. Лідером стала цибуля. Найдорожче її продавали по 25–28 грн. У середині весни у вітчизняних сховищах майже не залишилося капусти. Щоб збити ціну, продукцію довелося завозити із-за кордону. Цього сезону овочі борщового набору продають дешевше, ніж торік. Виняток — картопля. Кілограм коштує найдорожче за останні 10 років.

— Від цінових стрибків уберегтися важко. Як правило, фермери активно розпродують продукцію, якщо прогнозують хороший урожай. Тоді ціни падають. Починають зростати, коли запаси в сховищах зменшуються. Зараз господарства не поспішають продавати овочі через інформацію про можливий неврожай. Це бачимо на прикладі картоплі. Водночас нічого не чути про дефіцит моркви, буряка. Тому ціни на ці овочі стабільні. Однак точних даних і розрахунків про врожай, обсяги у сховищах або продажу на ринках немає. Торік, коли почала дорожчати цибуля, всі чекали, що вартість ось-ось впаде. Цього не сталося. Виявилося, що врожай дійсно був поганий. Часто фермери просто вичікують вигідну ціну. Щось спрогнозувати неможливо.

— Протягом останнього року спостерігали, як цибуля, капуста дорожчали у чотири-п'ять разів. Згодом із таким же успіхом дешевшали, — каже 46-річний Олексій Дорошенко, директор Асоціації постачальників торговельних мереж.

— На ціну овочів борщового набору впливає погода. Якщо через дощ призупиняють збирати врожай, у магазинах автоматично зростають ціни. Загалом вартість овочів залежить від попиту та пропозиції. Часто це пов'язано не з кількістю зібраного врожаю. А з тим, що підприємства не знають, скільки та коли треба продавати. Ціна зростає, бо господарства вичікують і не викидають продукцію на ринок. Коли розуміють, що ціна достатньо висока, починають розпродувати запаси. Це обвалює ринок. Далі з'ясовується, що фермери мають так багато товару, що краще його збути за будь-яку ціну. Інакше просто зіпсується. Тому часом вартість може впасти нижче собівартості.

Треба робити обрахунки ринку, доносити прогнози до виробників. Цього немає. Тому останні роки не можемо спрогнозувати, коли певний товар дешевшатиме чи навпаки зростатиме в ціні. Щодо овочів, то раніше на вартість впливала сезонність. Оскільки вирощуємо значно більше продукції, ніж споживаємо. Всі розуміли, що у травні ціна буде найбільша. А в серпні, коли збирають новий урожай — найнижча. Протягом останніх п'яти років побачили, що овочі можуть відчутно подорожчати вже у жовтні. У грудні-січні їхня вартість падає. Були роки, коли ціна з серпня стояла на місці. А в січні шалено зростала. Це тривало протягом кількох місяців. Далі на ринок завозили овочі з-за кордону і ціни обвалювалися.

Зараз ви читаєте новину «Фермери вичікують вигідну ціну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі