четвер, 03 липня 2008 19:18

Фермери беруть кредити під заставу житла або сільгосптехніки

Автор: фото: УНІАН
  Для власних потреб фермер Олександр Тіщенко тримає десяток овець у невеликій кошарі біля власного будинку в селі Островщина в Харківській області. Вирощувати худобу невигідно через дешеве імпортне м’ясо, яке завозять в Україну. Нині Тіщенко займається цук
Для власних потреб фермер Олександр Тіщенко тримає десяток овець у невеликій кошарі біля власного будинку в селі Островщина в Харківській області. Вирощувати худобу невигідно через дешеве імпортне м’ясо, яке завозять в Україну. Нині Тіщенко займається цук

На жнива фермер із села Дягова Менського району на Чернігівщині Олексій Бутенко, 48 років, додатково найматиме 200 працівників.

— У середньому платимо по 3 тисячі гривень на місяць, — рахує Бутенко. — Ще треба грошей на пальне.

Він орендує майже 1,5 тис. га землі. Пшеницею та житом засіяні 150 га, решту засадив картоплею. Урожай має бути непоганим. До того ж ціни на сільгосппродукцію зростають. Але гроші з продажу почнуть надходити у вересні. Виплати триватимуть до наступного року. Зарплату ж треба платити, у серпні. Бутенку доведеться позичати.

Банки часто відмовляють фермерам. Бояться, що раптом ті збанкрутують. Але Олексій Бутенко фермерує 16 років, має добру репутацію. Нещодавно придбав новий комбайн за 1,2 млн грн. У його господарстві вже є три комбайни, кілька тракторів, автоматична зерносушарка.

Людмила Цимбалюк, 57 років, тримає фермерське господарство "Мальвіна" в селі Підлужному Костопільського району на Рівненщині. Цього року позичала на комбайн вартістю 177 тис. грн.

— Кредит оформляла у "Надра банку", два тижні пішло на папери, — розповідає Людмила. — Мені було простіше отримати схвалення кредитного комітету, бо я вже погасила один кредит.

Про всяк випадок я оформила угоду на три роки, але хочу погасити достроково, щоб не переплачувати відсотки.

— Фермерам-початківцям кредитів не видаємо, — зауважує Вадим Мартинюк, 22 роки, менеджер "Надра банку". — Із такими ризики дуже великі. А наші спеціалісти не завжди у змозі розібратися, чи буде бізнес прибутковим. Якщо підприємство зможе показати прибутки хоча б за півроку діяльності, тоді оформимо позику.

Ціни на соняшник і пшеницю постійно зростають. Садити їх — безпрограшний варіант

Без застави дадуть не більше 30 тис. грн. Із заставою — до 75% її вартості. Строк — до 10 років. У гривнях позичають під 20% річних, у доларах — під 16%. На трактори чи комбайни гроші дають під заставу техніки. Якщо фермер вчасно не сплатить кредит, банк має право її забрати.

На придбання племінної худоби можуть виділити до $250 тис. У гривнях кредитують під 20,9% річних. У доларах — під 15,9%. У заставу беруть нерухомість — житловий будинок, ферму або зерносховище. Людмила Цимбалюк закладала власну землю.

Василь Лазаренко, 45 років, вирощує переважно зернові, соняшник. Його господарство — за 35 км від Херсона.

— Перші два роки ми з жінкою ґарували без вихідних, — згадує Лазаренко. — Два тракторці склали майже з брухту. А на заробітки збудували хату, купили машину. Потім я під це добро брав кредити.

Одразу просити $20–30 тис. не варто, радить Василь. Банки, як правило, відмовляють. Якщо ж своїми грошима оплатити половину вартості техніки, ризик отримати відмову менший.

— Мої машина і хата в заставі побували вже по десять разів, — веде далі. — І нічо, я без штанів не ходжу.

Василь Лазаренко за освітою агроном. Радить планувати посіви, щоб обійтися без збитків:

— Садіть усього потрохи. Картопля може вродити як горох. Зате кавуни будуть здорові й солодкі. Соняшник і пшениця нині — безпрограшний варіант. Ціни на них зростають з року в рік. Вища ціна — більший дохід. Коли банк бачить, що ваш поточний рахунок в "плюсах", із кредитом проблем не буде.

У Василя дві доньки. Обидві закінчили університет ім. Шевченка і залишилися працювати у столиці. Батько купив кожній по двокімнатній квартирі.

Частину позики відшкодовує держава

Частину позики на придбання сільгосптехніки, 8%, фермерам відшкодовує Український державний фонд підтримки фермерських господарств. Гроші виплачують після повернення позики. Для цього треба подати в обласне управління копію угоди про надання кредиту.
Адреса фонду: Київ, 01601, вул. Велика Васильківська, 13, к. 211. Тел.: (044) 235 27 08, (044) 235 27 08.

Дають грошову допомогу на розвиток городництва

— 16 років я розводив корів, свиней. Виявилося, невигідно. Пустив на тушонку. Тепер вирощую картоплю, — каже Олексій Бутенко із села Дягова на Чернігівщині.
Олександр Тіщенко з села Островщина Близнюківського району Харківської області тримав велику отару овець.
— Поряд, у Донецькій області, є спеціальні економічні зони, — розповідає Тіщенко. — Туди завозять багато дешевого імпортного м"яса. Моє по собівартості набагато дорожче за аргентинську яловичину.
Нині фермер тримає десяток овець біля своєї хати. Сам вирощує цукровий буряк та городину.
В Україні заохочують овочівництво. Такі міжнародні організації, як TASIS, дають українським фермерам до 100 тис. грн. Приміром, на вирощування сої.
— Також пропонують розводити високопродуктивних корів молочних порід, — зауважує Василь Лазаренко з Херсонської обл. — Допомагають із генетичним матеріалом, облаштуванням ферм. Возять на семінари, іноді й за кордон. У мене вдома є Інтернет, так я такі новинки відстежую.
Людмилі Цимбалюк райрада Костопільського району Рівненщини виділила 35 тис. грн на розвиток картоплярства.

Зараз ви читаєте новину «Фермери беруть кредити під заставу житла або сільгосптехніки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі