середа, 12 грудня 2007 17:23

Електрозварники отримують більше за економістів

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Продавець-консультант полтавського магазину ”Котон” Сергій Тенянко допомагає покупцю Ірині Кононенко вибрати куртку. В магазин хлопець влаштувався півроку тому після іспиту на знання асортименту
Продавець-консультант полтавського магазину ”Котон” Сергій Тенянко допомагає покупцю Ірині Кононенко вибрати куртку. В магазин хлопець влаштувався півроку тому після іспиту на знання асортименту

22-річна Вікторія Федорова з Полтави три роки навчалася в місцевому інституті бізнесу. Потім узяла академвідпустку і влаштувалась на роботу. Сім місяців працює в крамниці одягу "Котон" на вул. Сінній.

— За навчання платили батьки — дві тисячі гривень за рік. Тато помер. Мушу крутитися сама, — каже дівчина. — Шукала роботу по агенціях, через знайомих. То графік не підходив, то платня мала.

Місце в магазині Вікторія знайшла за газетним оголошенням. Починала продавцем, нині — помічник адміністратора. Працює в торговому залі, веде документацію. На житло Вікторія не витрачається, бо живе у хлопця. Хвалиться, що вдається заощаджувати на навчання.

У Федорової ставка 750 грн, ще відсотки з виторгу — до 1000. За місяць має шість вихідних, крім неділі. Її співробітник Сергій Тенянко, 19 років, працює продавцем-консультантом півроку.

— Раніше охороняв дачі і пляжі. За добу платили 45 гривень, — пригадує. — Тоді перейшов у гіпермаркет "Метро" на зарплату 735 гривень.

У "Котоні" хлопець тиждень стажувався, потім склав іспит.

— Питали про асортимент, розміри одягу, торгові марки та фірми, правила розвішування моделей, — говорить Сергій. — Тут цілий день на ногах і присісти ніде.

Нині в Полтаві найбільше вакансій — у торгівлі. Продавці та менеджери з продажу отримують 600–1500 грн.

— Є вакансії регіональних менеджерів із зарплатою від двох із половиною тисяч гривень, — каже Марина Семачкіна, 27 років, менеджер міської кадрової агенції "Онікс". — Регіональним торговим представникам платять до 10 тисяч гривень. Це найкраще оплачувані вакансії. Основна вимога — вища освіта й досвід роботи за фахом. Таких фахівців у Полтаві — одиниці.

Нині в Полтавській області 87 вакансій економіста. Середня зарплата — 1000 грн. Стільки отримує Світлана Весна, 24 роки, з Глобинського району на Полтавщині. За фахом вона бухгалтер. Працює касиром у банку "Золоті ворота".

— Раніше працювала в Ощадбанку за 600 гривень. Стільки ж віддавала за квартиру, — скаржиться. — Про вакансію в "Золотих воротах" сказала подруга. Робота важка — постійні розрахунки і звіти. Зате зарплата більша.

Найбільше потрібно електрозварників. Наприклад, на Крюківський вагонобудівний завод, що в Кременчуку, треба близько двохсот робітників.

— Там дають зарплату від двох із половиною тисяч гривень. Але молодь на завод не хоче, — розповідає Галина Поліцкова, 42 роки, керівник відділу обласного центру зайнятості. — Усі хочуть вищу освіту. Гроші укладають, а тоді з освітою не можуть ніде приткнутися. Менеджерів та економістів нині хоч греблю гати. Хоча зарплати в них часто менші, ніж у висококваліфікованих робітників.

Державна служба зайнятості роботу підшуковує безплатно. Приватні агенції за реєстрацію в базі даних беруть 10–70 грн. Ще треба віддати їм 30% із першої зарплати. За висококваліфікованих працівників ці витрати оплачують роботодавці.

Які вакансії пропонують у Полтавській області, грн


регіональний менеджер, торговий представник — 2500–10 000
керівник підприємства — 1500–6000
електрозварювальник — 2500–3000
економіст — 600–2800
лікар — 730–970
юрист — 500–600
прибиральник — 460–915
двірник — 460–700

Зараз ви читаєте новину «Електрозварники отримують більше за економістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі