вівторок, 17 червня 2008 18:15

Електронний бізнес "у капцях" або бізнес-система "під ключ"?

Моя київська подруга називає електронну комерцію "бізнесом у домашніх капцях". Інтернет із його невичерпними ресурсами став справжньою знахідкою для сучасних українських домогосподарок, що отримали змогу вносити посильний вклад у сімейний бюджет, не відриваючись від повсякденних турбот з виховання дітей та клопотів по дому.

Утім, не тільки цю категорію користувачів Інтернету привертає можливість заробляти, не встаючи із затишного крісла або, ще краще, лежачи з ноутбуком під пальмою.

Але вже початковий етап електронного бізнесу — створення власного представництва в Мережі — охолоджує у багатьох новоявлених веб-підприємців напад ентузіазму. "Кілька років тому, перекачавши на свій комп"ютер гігабайти дилетантської інформації про те, як "створити і розкрутити свій сайт", і, остаточно заплутавшись, — пише мені Станіслава, — я переконалася, що без спеціальних знань можна забути про власний бізнес в Інтернеті (їй хотілося створити свій електронний магазин). Засівши за вивчення html-програмування і веб-сервер-дизайну, я один за одним сконструювала чотири сайти і залишилася вкрай незадоволеною своїми убогими, "криво" працюючими виробами". І не дивно: правильно підібрати відеоряд, гаму кольорів, графіку, створити каталоги, меню і зробити зручну навігацію сайту, а потім ще і "прописати" його у віртуальному просторі — трудомістке завдання навіть для досвідченого веб-сервер-майстра. Без сумніву, маючи смак і талант, вона могла б за рік-другий ґрунтовно просунутися цим шляхом. Ось тільки навіщо витрачати час і сили, якщо основна ваша мета — якнайшвидше створити своє "домашнє" джерело доходу у "всесвітній павутині"?

Комерсант-початківець може уникнути "мук творчості" і скористатися конструктором сайтів

Проте часи швидко змінюються. Як каже Валерій Домашенко, директор департаменту електронної комерції Intway World Corporation: "Сьогодні український е-комерсант-початківець може легко уникнути зайвих "мук творчості", скориставшись простим і ефективним інструментом — як конструктором сайтів. Наш конструктор є інтерактивним засобом розробки, що за допомогою готових шаблонів, наборів елементів стилю, дизайну і за допомогою зручного і зрозумілого інтерфейсу дозволяє навіть користувачеві-початківцю створити красивий і функціональний із погляду вирішення завдань електронної комерції сайт". Немає необхідності купувати програмне забезпечення. Не потрібно вивчати мови програмування. Достатньо лише написати текст, підібрати графіку та шаблон. Витративши на конструювання сайту і наповнення його контентом максимум годину-дві, ви згодом зможете редагувати його вміст у режимі он-лайн.

Інформація в Мережі про подібні корисні винаходи вже не рідкість, і розібратися у різноманітті варіантів недосвідченому підприємцеві непросто.

На думку Джиммі Лернера, директора з електронних технологій компанії Xuma, всі пропоновані конструктори сайтів можна розділити на дві групи: конструктори початкового рівня та професійні. До першої групи належать безкоштовні варіанти (яскравий приклад — Narod.ru), які дають користувачеві можливість реєстрації єдиного домена третього рівня та обмежену кількість шаблонів. Можна за 5 хв. пустити у світ ваше дітище і злегка корегувати його за допомогою примітивних настройок. Для таких конструкторів характерна відсутність необхідних для електронного підприємця модулів на зразок обліку та реєстрації відвідувачів сайту, управління контентом, засобів зворотного зв"язку. Основний мінус таких проектів — велика ймовірність того, що ваш сайт використають як рекламний майданчик.

Особливий інтерес викликає додатковий комплекс послуг, який пропонує компанія в одному бізнес-пакеті з IntwayBuilder

Конструктором професійного типу є, наприклад, IntwayBuilder корпорації Intway, що має 400 професійних кольорових варіантів дизайну, можливість реєстрації п"яти доменних імен, велику кількість вбудованих модулів, таких як форум, гостьова книга, стрічка новин, фотоальбом, лічильники відвідин, голосування, статистика тощо.

Але особливий інтерес, вважають експерти, викликає додатковий комплекс послуг і сервісу, який пропонує компанія для користувача в одному бізнес-пакеті з IntwayBuilder. За словами Валерія Домашенка, користувач, що вирішив придбати лише версію для розробки свого електронного представництва, має можливість отримати в корпорації готовий блок електронного бізнесу: надійну електронну пошту з бізнес-органайзером, персональний блог, а також сервіс розсилок, що в автоматичному режимі відправляє вашим передплатникам серії листів і пропозицій.

Сьогодні у Станіслави, як і в тисяч українських користувачів, які рухаються в електронному підприємництві шляхом проб і помилок, з"являється можливість розвинути скромний бізнес "у капцях" в успішну комплексну модель он-лайн-комерції.

Зараз ви читаєте новину «Електронний бізнес "у капцях" або бізнес-система "під ключ"?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі