понеділок, 12 травня 2008 17:49

Екзотичних тварин перепродують учетверо дорожче

Щороку в Україні продають екзотичних тварин на $200 млн. Із них 90% провозять через українську митницю незаконним шляхом, запевняє директор Київського еколого-культурного центру 42-річний Володимир Борейко.

— Куренівський ринок у Києві щодня вторговує за заморських тварин 5 тисяч доларів, — каже Борейко. — Торік там продали чотири сотні папуг жако, 150 мавп, кілька десятків змій і крокодилів.

Контрабандних тварин продають і через Інтернет. На сайті www.zoorinok.com.ua великий папуга коштує від $800. Жако із рідкісним оперенням — $2 тис. Крокодилів продають не менш як за $1000, мавп — по $800–1500. Живих метеликів пропонують від $100.

Великих тварин переносять, не криючись, через український кордон у сумках. Або перевозять власним авто. Екологічний контроль в Україні скасували, пояснює Галина Левіна, 27 років, юрист "Екоправо-Київ". Тому митники не мають права затримувати такий товар. Контрабандисти витрачаються лише на закупку та пальне.

Приміром, великих павуків продають по $2–3 тис. А закупівельна ціна на них вшестеро нижча. Папуг жако закуповують за $500.

— Якщо велику партію екзотичних тварин і конфіскують, то потім нібито спалюють. Хоча можуть перепродати через нелегальні канали. А на контрабандистів накладуть штраф, кілька неоподаткованих мінімумів, — говорить Левіна.

Тварини розносять хвороби, застерігає Володимир Борейко:

— Ви можете фотографуватися на вулиці з мавпочкою, а вона вас подряпає. Потім виявиться, що вас заражено рідкісною або невиліковною хворобою з Африки.

Зараз ви читаєте новину «Екзотичних тварин перепродують учетверо дорожче». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі