пʼятниця, 16 серпня 2019 00:00

Економічно обґрунтований курс — 28 гривень за долар

У серпні курс долара в Україні встановив рекорд. На початку місяця подешевшав до 25,02 грн. Раніше такий фіксували в січні 2016 року.

— Сьогоднішнє зміцнення гривні є штучним. З одного боку, Нацбанк створює дефіцит національної валюти, бо випускає депозитні сертифікати. З іншого — Мінфін продає короткострокові облігації внутрішнього державного займу на три-шість місяців під 18–20 відсотків річних. Іноземцям доводиться міняти долари на гривні, щоби придбати їх. За рахунок цього національна валюта зміцнюється, — говорить фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ. — У держбюджеті України понад 400 мільярдів гривень зав'язано на курсі долара. Йдеться про податок на додану вартість, який нараховують на імпортні товари та митні збори. Так, зміцнення гривні на п'ять відсотків — це недоотримання бюджетом мінімум 20 мільярдів гривень. Крім того, падає дохід компаній, які продають сировинні товари за кордон. В Україні відсутня системна економічна політика. Платоспроможність населення на низькому рівні. Експортна виручка металургійного комплексу за перше півріччя 2019-го впала на сім відсотків. За таких умов стрімке зміцнення гривні сприяє сповільненню темпів економічного росту.

Економічно обґрунтований курс — 28 гривень за долар. Усе, що вище — знецінення національної валюти, яке негативно впливає на населення. Все, що нижче, негативно впливає на наших експортерів та надходження до державної казни. Водночас уряд у бюджет на цей рік заклав курс на рівні 29,4 гривні за долар. Це технічний показник, який не має жодного стосунку до прогнозу курсу валют. У нас є реальний бюджет, який виконується по факту. А є офіційний. Завдання останнього продемонструвати Міжнародному валютному фонду допустимі показники дефіциту бюджету. Якщо Мінфін бачить, що доходів не вистачає, то може збільшувати прогнозований курс гривні на кінець року. Таким чином штучно нарощує доходи від імпортних товарів.

Нацбанк самоусунувся від курсової політики. А суттєве коливання курсу валют вносить фактор невизначеності. Інвесторам треба бачити чіткі горизонти для планування. В ідеалі на два-три роки. У нас же долар прогнозують максимум на три-шість місяців. Але і повернення до фіксованого курсу валют буде помилкою. Україні потрібна політика "курсового коридору". Її свого часу запровадили в Польщі. Треба встановити чіткі рамки, в яких може коливатися курс долара.

Долар подорожчає восени. Якщо не буде економічних потрясінь, курс перебуватиме у межах 27–28 гривень. Однак світові сировинні ринки стоять на порозі цінового шоку. Нафта дешевшає, впали ціни на метал та залізну руду. Це негативно впливає на наш гірничо-металургійний комплекс. Якщо до цього додасться криза на світових фінансових ринках, долар подорожчає ще ­більше.

— Зараз немає економічних підстав для стрімкого зміцнення гривні. У бюджет до кінця року заклали курс долара на рівні 29,4 гривні. Зараз маємо трохи більше 25. Тобто бюджет на кожному доларі втрачає 4 гривні, — пояснює фінансовий аналітик Олексій Лупоносов, 38 років.

— В Україні товари повсякденного вжитку та продукти коштують на сім відсотків більше, ніж у Польщі, свідчить офіційна статистика. Це відбулося завдяки тому, що гривню зміцнили, а ціни ніхто не опустив. Вони ще більше зросли. Скоріше за все, долар почне дорожчати наприкінці вересня.

Теперішніх золотовалютних резервів Україні вистачить до березня 2020-го, щоби штучно стримувати курс долара. Потім доведеться просити новий кредит у Міжнародного валютного фонду.

Зараз ви читаєте новину «Економічно обґрунтований курс — 28 гривень за долар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі