четвер, 10 квітня 2008 19:14

Допомогу з народження дитини треба оформити протягом півроку

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Допомогу на однорічого сина Артема киянка Марина Бойко отримує в банкоматі, що на столичній вулиці Празькій. Це поряд з її будинком
Допомогу на однорічого сина Артема киянка Марина Бойко отримує в банкоматі, що на столичній вулиці Празькій. Це поряд з її будинком

Киянка Марина Бойко, 24 роки, першу дитину народила у червні 2007-го. Допомогу на сина почала отримувати через чотири місяці.

Марина живе у квартирі чоловіка, на столичній вул. Празькій. Але прописана в Деснянському районі, в батьків. Жінка вирішила отримувати виплати за місцем проживання.

— У райсоцзабезі Деснянського району на Троєщині великі черги, — пояснює. — Подружки живуть там. Вони по півроку не могли отримати допомогу. А мені й добиратися туди далеко. Ще й з дитиною на руках.

Щоб отримувати допомогу в соцзабезі за місцем проживання, Марина взяла довідку, що за місцем прописки виплат не отримує.

— Це швидко: інспектор перевіряє дані через комп"ютер і одразу дає довідку, — каже Марина.

Киянка Оксана Мошевська, 29 років, на довідку чекала три місяці. Її чоловік прописаний у Донецьку, хоча давно перебрався до Києва. Він теж має подати довідку, що не отримує допомоги на дитину за місцем прописки.

— Запит у Донецьк я відправила за два місяці після народження дитини, — скаржиться жінка. — Якби знала, що довідку пришлють через три місяці, чоловік сам поїхав би по неї.

Через можливі затримки виплату краще оформляти за місцем прописки, радить головний спеціаліст Подільської районної служби соцзабезпечення Оксана Шилан, 27 років:

— До служби соціального забезпечення треба звернутися не пізніше ніж за півроку після народження дитини. Інакше допомогу не призначать. Батьки пишуть заяву про призначення допомоги, копію свідоцтва про народження дитини та довідку РАЦСу про призначення одноразової допомоги. Якщо у вас народилася друга або й третя дитина, тоді треба подавати ще свідоцтва про народження попередніх дітей. Із ЖЕКу беруть довідку про склад сім"ї.

Батько теж має подати довідку, що не отримує допомоги на дитину

Гроші надсилають поштою. Та краще відкрити в банку рахунок, на який і зараховуватимуть допомогу. Послуга безкоштовна. З рахунка гроші одразу потраплятимуть на пластикову платіжну картку. З неї кошти можна отримати у будь-якому банкоматі по Україні. Плату за оформлення та видачу картки не беруть.

Киянка Марина Бойко допомогу на дитину отримує на картку Ощадбанку. Готівку забирає в банкоматах.

— Вони мало не на кожному кроці, один є біля мого дому, — пояснює. — Так що на пошту бігати, вистоювати в чергах не доводиться. Забираю гроші, гуляючи вдень із сином Артемом.

Після підвищення виплат на дітей до 12,2–50 тис. грн буває, що народжують заради грошей. Тому інспектори райсоцзабезів навідуються в родини з дітьми.

— Якщо не застануть нікого вдома, виплати можуть припинити, — застерігає Оксана Шилан. — Поновити їх можна протягом року. Для цього слід писати повторну заяву.

Родини, які їдуть у відпустку, мають попередити інспектора.

Громадяни, діти яких народилися за кордоном, мають повернутися в Україну і на час отримання допомоги жити в країні. Інакше грошей не платитимуть. Опікуни також мають право на виплати. Вони повинні надати довідки про встановлення опіки.

Батьки, чия дитина померла за кілька днів після пологів, отримають одноразову виплату. Якщо ж дитина померла за кілька тижнів після народження, гроші виплачують за місяць. На мертвонароджених допомоги не призначають.


Як нараховують виплати за народження дітей*, грн


   загальна
сума
строк виплати, років  перша виплата   щомісячна
виплата
 перша дитина  12 240  1  4800  620
 друга дитина  25 000
 2  4840  840
 третя
та наступні діти
 50 000
 3  5000  1250

*Із січня 2008 року. При народженні двійні на першу дитину виплачують 12,2 тис. грн, на другу — 25 тис. У документах мають зазначити, котра дитина народилася першою
Зараз ви читаєте новину «Допомогу з народження дитини треба оформити протягом півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі