четвер, 08 липня 2021 00:26

Доплати пенсіонерам перенесли на жовтень

Підвищення пенсій для старших за 75 років людей перенесли на жовтень. Із 1 липня їм мали щомісяця доплачувати по 400 грн. Однак у держбюджеті забракло коштів, пояснили в Міністерстві соціальної політики.

— Уряд не виконує соціальні зобов'язання. Ці статті належать до захищених, їх мають фінансувати з держбюджету насамперед, — каже економіст Андрій Новак, 48 років. — Кошти на доплату по 400 гривень можна було знайти.

У бюджеті на цей рік передбачено збільшення витрат на державні органи влади на 15–75 відсотків. Виходить, що на чиновницький апарат гроші є, а для пенсіонерів немає. Вже не кажу про розрекламовані держпрограми, як "Велике будівництво". На це теж є кошти. Уряд ставить неправильні пріоритети в бюджетній політиці. Також дивує практика запровадження доплат різним віковим групам пенсіонерів. Коли додають по 50–120 гривень. У той час, коли ціни й комунальні тарифи майже щокварталу зростають на десятки відсотків.

Величина соціального забезпечення напряму залежить від стану економіки. У слабкій не може бути високих соціальних стандартів. Тому уряду спочатку треба дбати про економічне зростання. А тоді підвищувати соціальні виплати.

Також змін потребує пенсійна система. Зараз вона однорівнева солідарна. При такій неможливо ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду. Україні потрібна класична трирівнева пенсійна система. За нею давно працюють усі цивілізовані країни світу. Перший рівень — солідарний. Має забезпечувати мінімальну пенсію, трохи вищу за реальний прожитковий мінімум. Другий рівень — обов'язковий накопичувальний. Це відсоток зар­плати, який зараховується на особистий пенсійний рахунок у банку чи спеціальному фонді. Третій — накопичувальний добровільний. Це воля самої людини, як вона додатково дбає про свою старість. Так при виході на пенсію українець матиме три пенсійні гаманці. Бачимо, як літні люди з інших країн на пенсії подорожують світом. Вони можуть собі це дозволити саме завдяки накопичувальним рівням пенсійної системи. Українські пенсіонери повністю залежать від держави, яка призначає їм певну суму виплат після виходу на відпочинок. Практично немає зв'язку з досвідом роботи, зарплатою. Буває, громадянин пропрацював 40 років і отримує таку ж пенсію, як людина, що працювала менше й на нижчій посаді. Соціальна несправедливість — характерна риса солідарної пенсійної системи.

Запровадження накопичувальних рівнів в Україні весь час переносять. Урядовці знаходять аргументи, чому не зараз. Це тільки погіршує ситуацію, дефіцит Пенсійного фонду зростає. Його доводиться покривати з державного бюджету.

Зараз ви читаєте новину «Доплати пенсіонерам перенесли на жовтень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі