пʼятниця, 07 червня 2019 07:05

Долар почав дорожчати

На початку червня офіційний курс долара перевищив 27 грн. В обмінниках американську валюту продають по 27,1 грн, скуповують — по 26,9.

Долар дешевшав із середини квітня. На 22 травня Нацбанк установив офіційний курс на рівні 26,11 грн. Це був найнижчий показник із липня минулого року. З 29 травня валюта почала знову дорожчати.

— Весною гривня незаслужено стала найстабільнішою валютою в світі. В першому кварталі 2019-го сповільнилися темпи зростання економіки України, скоротилося промислове виробництво, зменшилися надходження валюти в країну. А гривня зміцніла, — говорить фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ. — Це пов'язано з тим, що Нацбанк штучно створив дефіцит гривні через продаж депозитних сертифікатів. З іншого боку, Міністерство фінансів випустило короткострокові облігації внутрішнього займу під 20 відсотків дохідності. Іноземці вклали в цінні державні папери близько 40 мільярдів гривень. Незабаром вони почнуть міняти гривні на долари й виводити їх із України.

Восени через виплати зовнішніх боргів і відсутність підтримки з боку кредиторів резерви Нацбанку почнуть танути. У вересні треба погасити $1,5 мільярда зовнішнього боргу. Тому можливості НБУ підтримувати гривню будуть обмежені. Якщо весною курс долара коливався між 26 і 27 гривнями, то до кінця літа буде в межах 27–28. Що буде восени — важко прогнозувати.

— Долар почав дорожчати, бо експортери скоротили продаж валюти, — каже аналітик Вадим Іосуб, 45 років. —Наприкінці травня їм повернули податок на додану вартість у гривні. Необхідність продавати валюту стала меншою. А попит на долари зріс. Бо імпортери намагалися закрити зобов'язання перед постачальниками до кінця місяця.

— Були і політичні причини подорожчання долара. Йдеться про пропозицію оголосити в країні дефолт, паузу в відносинах із Міжнародним валютним фондом. Курс долара найближчим часом зростатиме. Досягне 27,4–27,5 гривні. Максимально може подорожчати до 27,8. Потім деякий час валюта буде стабільною. Тому курс гривні зможе зміцнитися до кінця літа. Нацбанк не ставить собі за мету утримати курс будь-якою ціною. Скуповує чи продає валюту, коли є велика різниця між попитом і пропозицією на ринку.

Зараз ви читаєте новину «Долар почав дорожчати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі