четвер, 27 листопада 2008 17:45

Долар не буде дорожчим за 8 гривень

Долар не буде дорожчим за 8 гривень

27 листопада Національний банк скасував вимогу до банків продавати валюту за офіційним курсом.

Три тижні тому НБУ наказав торгувати іноземними грішми за однією ціною — не вище офіційної. Але банки знайшли лазівку — запровадили комісійний збір. На обмінних табло виставляли, наприклад, 6,38 грн/$, але з комісією він обходився у 7 грн і більше. Та й за такі гроші валюту не продавали — не вистачало готівки.

— Тепер банки мають скасувати збори за продаж валют. Але й курс встановлюватимуть на власний розсуд, — каже фінансовий директор компанії "Простобанк Консалтинг" Олександр Сєдих, 24 роки.

Курс гривні до євро й долара буде плаваючим. У четвер офіційний показник був 6,74 грн/$. Коливання валюти триватиме до середини 2009 року, припускає Сєдих. Ціна $1 може сягнути 8 грн.

— Люди скуповують долари, тому він і дорожчає. Але це явище тимчасове. Якщо металургія відновить роботу, імовірне повернення курсу 5,05, — коментує Андрій Губачов, аналітик інвестиційної компанії "Альфа капітал Україна".

Директор Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло, 37 років, вважає:

— Наступного року світова економіка підніметься, й Україна відчує приплив капіталу. Гривня в середині наступного року зміцниться, можливо, до 5,5 гривні за долар.

Людям, які тримають заощадження у гривні, Жаліло радить не скуповувати долари:

— Вільні гроші кладіть на довгостроковий гривневий депозит у банку.

— Курс стабілізується, коли пройде паніка, — каже перший заступник голови правління НБУ Анатолій Шаповалов, 56 років. — Клієнти банків забрали 2,1 мільярда доларів і 30 мільярдів гривень. На ці гроші намагаються скупити валюту. Зупинити курс неможливо.

Зараз ви читаєте новину «Долар не буде дорожчим за 8 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі