четвер, 24 вересня 2020 13:05

Долар може подорожчати до 29 гривень

Долар невпинно дорожчає. На 21 вересня Нацбанк установив офіційний курс на рівні 28,17 грн. Обмінники продають валюту по 28,23, купують по 28,17 грн. Стільки ж за американську валюту просили наприкінці березня цьогоріч. Тоді влада запровадила жорсткі карантинні обмеження через поширення коронавірусу.

— Макроекономічних факторів, які свідчили б, що курс гривні повинен обвалитися, немає, — каже економіст 43-річний Олексій Кущ. — Через кризу справді скоротився експорт. Водночас імпорт упав ще більше. Тобто динаміка торгового балансу стала кращою. На 10–15 відсотків скоротилися перекази від трудових мігрантів — недоотримали приблизно мільярд доларів. Це некритично.

На знецінення гривні впливає бюджетний фактор. Урядова програма "Велике будівництво" не настільки стимулювальна для економіки, як намагаються пояснити. "Закатати в асфальт" планують майже 4 мільярди доларів. Приблизно половина суми піде на закупівлю імпортного бітуму, дорожньої техніки й оплату роботи іноземних будівельних компаній. Тобто інвестиції в українські дороги поки що допомагають пережити кризу Туреччині, Китаю, Росії, Білорусі. Ми навіть щебінь частково імпортуємо.

Україна встигла "проїсти" непродуктивні джерела наповнення бюджету. Це гроші, які уряд забрав у державних компаній у вигляді дивідендів, авансових податкових платежів. Продуктивних джерел наповнення бюджету не вистачає. Митниця не виконує плану на 20–30 відсотків, для податкової суттєво скоротили показники. Залишається друкувати гроші. Але це призведе до знецінення гривні.

Традиційно в Україні долар дорожчає у грудні. Зараз це відбулося у вересні. Протягом осені курс перебуватиме в коридорі 27–29 гривень за долар. Імовірність, що зросте до 30, — невелика. Все залежить від розгортання другої хвилі пандемії та запровадження карантинних обмежень.

Зараз ви читаєте новину «Долар може подорожчати до 29 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі