пʼятниця, 03 листопада 2017 07:10

До переїзду в Польщу готувалася три роки

— Коли наважилась їхати за кордон, мені було 40. За плечима мала майже 17 років учительського стажу, — розповідає 49-річна Олена Лихота із Харкова.

— Викладала в одній із міських шкіл німецьку й англійську мови. Якось колеги поїхали з делегацією в Польщу. Повернулися вражені. Розказували, що вчителі там багато заробляють. Це був початок навчального року. Моя зарплата становила 4 тисячі гривень. Вирішила перебратися в Польщу. До переїзду готувалася три роки. Вступила на заочну форму навчання до Івано-Франківського педуніверситету, щоб опанувати польську мову.

Додаткова освіта обійшлася дешевше, ніж якби я пішла на мовні курси. Польську мову вчила дуже інтенсивно. На телефоні встановила перекладач. Ще пішла до недільної школи при костьолі. Спершу нічого не розуміла. Потім деякі фрази, які говорив ксьондз. За рік вільно спілкувалася. Мене запросили викладачем у недільну школу. Я погодилася. Коли приїхала до Польщі, зрозуміла — зробила дуже правильно. За польськими законами, якщо людина три роки бере активну участь у поширенні культури й мови країни, то має дозвіл на перебування та навіть громадянство.

Почала подавати заявки до польських шкіл і коледжів. Відповіді приходили з багатьох. Зупинилася на Люблінському економічному ліцеї. Там потрібно було вести спецкурс англійської для економістів. По приїзду мене забезпечили кімнатою в гуртожитку, де живуть студенти. Сам гуртожиток розташований за містом, доїжджати треба півгодини. Як учителю дозволили жити самій у кімнаті. Платила 90 злотих — 630 гривень на місяць. Моя зарплата п'ять років тому була 1600 злотих — 11 тисяч гривень. Тепер отримую 3000 злотих — 21 тисячу гривень.

Спочатку лише викладала в ліцеї. Згодом зрозуміла, що у мене виходить непогано. Відкрила власну мовну школу. У бізнес вклала небагато. Зареєструвалась як приватний підприємець. Сплачую єдиний податок — 10 тисяч гривень.

Поляки дуже активно вчать англійську та німецьку мови. Готують дітей до вступу в університети інших країн Європи. Урок коштує 140 гривень, якщо займатися в групі. Індивідуальний — 210. Маю до сотні студентів. Цього року довелося в мою школу найняти кількох вчителів іноземних мов, бо сама не встигаю. У штаті — троє українок і дві полячки. Оплата праці погодинна — 100 гривень. Більшість моїх учителів викладають ще й у звичайних школах, тому мають гарний підробіток.

Зараз знімаю собі квартиру за 6300 гривень. Помешкання з ремонтом, технікою й сучасними меблями. Планую згодом придбати собі житло в Польщі. Однокімнатна квартира коштує стільки ж, як у Харкові.

Зараз ви читаєте новину «До переїзду в Польщу готувалася три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі